Data: 2003-06-25 11:21:16
Temat: Re: kwas chlebowy
Od: "Iza Radac'" <i...@i...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "l.e:h" <l...@...pl> napisał:
> A mzoe ktos poda przepis ?
KWAS CHLEBOWY
4 kg wysuszonego chleba razowego
10 l wody
5 dkg drożdży
80 dkg cukru
sok z 2-3 cytryn
dużych rodzynek tyle, co butelek
Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do
drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą.
Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach
przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9),
przecedzzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, naklepiej z
porcelanowymi korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku,
zakorkować mocno i odstawić w chłodne miejsce.
Po 24 godzinach napój jest gotowy.
Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać.
I.
|