Data: 2003-06-26 22:28:15
Temat: Re: kwas chlebowy
Od: nutado <g...@y...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iza Radac' wrote:
>
> Użytkownik "l.e:h" <l...@...pl> napisał:
>
> > A mzoe ktos poda przepis ?
>
> KWAS CHLEBOWY
> 4 kg wysuszonego chleba razowego
> 10 l wody
> 5 dkg drożdży
> 80 dkg cukru
> sok z 2-3 cytryn
> dużych rodzynek tyle, co butelek
>
> Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do
> drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą.
> Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach
> przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9),
> przecedzzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, naklepiej z
> porcelanowymi korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku,
> zakorkować mocno i odstawić w chłodne miejsce.
> Po 24 godzinach napój jest gotowy.
> Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać.
Mam pytanie
Czy robil to ktos na drozdzach winnych?? nie bedzie lepsze? Ponoc te
zwykle nie sa zbyt zdrowe jesli sa "surowe".
Pozdrawiam
--
www.zdrowezycie.prv.pl
|