Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia la bella polewka

Grupy

Szukaj w grupach

 

la bella polewka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-07-09 15:54:22

Temat: la bella polewka
Od: "tarator" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kierując się przepisem belli zrobiłem polewkę.
dwa kefiry (jeden przeterminowany, acz jeszcze nie gorzki - rada Ewci N.)
litr maślanki
pojemnik śmietany 12%
szklanka mleka z 3 łyżkami mąki
sól do smaku i po uważaniu
Wszystko do gara i wolno mieszając, aż do podnoszenia ku wykipieniu
Ogień średnio mocny.
Bardzo smakowicie wyszła, aczkolwiek nie utworzyły się grudy serowe.
Tak więc na talerz i do talerza ugotowane ziemniaki młode pocięte w talarki.
W ramach eksperymentu do ostatniego talerza dodałem ząbek czosnku
przeciśnięty i zmacerowany z solą.
To zmienia smak z tego łagodnego na bardziej ostry (no może za dużo jeden
ząbek do talerza, choć czosnek polski młody), ale jeśli ktoś lubi czosnek,
to zaakceptuje.
Inna opcja eksperymentalna. Do "gładkiej" polewki wkruszamy twaróg biały (ja
akurat miałem półtłusty). Poprawia to strukturę polewki.
Nadal jednak myślę, że z prawdziwego mleka ukwaszonego polewka ma jeszcze
inny smak.
Ale ta już była - "bella"
tarator

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-07-09 16:35:00

Temat: Re: la bella polewka
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 9 juillet 2005 ŕ 17:54:22, dans <daos96$2v7$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Kierując się przepisem belli zrobiłem polewkę.
> dwa kefiry (jeden przeterminowany, acz jeszcze nie gorzki - rada Ewci N.)

To ja korzystam z okazji aby poglebic : napisalam ze czekam na termin
przydatnosci do spozycia jogurtow i bialego sera, w celu pozbycia sie
ich mdlej slodkosci :)

Ale nie pomyslalam o tym ze w Polsce biale sery sa poddawane obrobce
termicznej (a we Francji nie). Mysle wiec ze polskie biale sery nie
moga ewoluowac smakowo w kierunku wiekszej kwaskowatosci, w
przeciwienstwie do francuskich : nie zalecam wiec spozywania polskiego
serka homo po dacie przydatnosci do spozycia.

Te uwagi nie dotycza oczywiscie jogurtu czy kefiru, ktore zawieraja
"zywe" bakterie.


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-07-11 09:47:58

Temat: Re: la bella polewka
Od: bella <b...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik tarator napisał:

> Wszystko do gara i wolno mieszając, aż do podnoszenia ku wykipieniu
> Ogień średnio mocny.
> Bardzo smakowicie wyszła, aczkolwiek nie utworzyły się grudy serowe.

Grudki serowe utworzyly by sie, gdybys jej nei mieszal.
Ja nei lubie tych grudek, dlatego caly czas mieszam, zeby byla jednolita :)

> W ramach eksperymentu do ostatniego talerza dodałem ząbek czosnku
> przeciśnięty i zmacerowany z solą.

wow !
Wogole o tym nie pomyslalam. ! Musze sprobowac.
Dzieki za pomysł.

> Inna opcja eksperymentalna. Do "gładkiej" polewki wkruszamy twaróg biały

No tak.
Wlasnie sobie przypomnialam, ze tak robi moja tesciowa :)
Nie pamiętałam, bo ja sera nie dodaję, zresztą sama prowadze kuchnię i
na obiadki do teściowej nie chodzę (tylko na te uroczyste) :)
Muszę spróbować wersję z młodymi ziemniaczkami i czosnkiem :)

pozdawiam
b.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-07-11 10:31:25

Temat: Re: la bella polewka
Od: "Emek" <k...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Mam nadzieję, że się nie udało i chociaż biegunka była.

Użytkownik "tarator-muminek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:daos96$2v7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kierując się przepisem belli zrobiłem polewkę.
> dwa kefiry (jeden przeterminowany, acz jeszcze nie gorzki - rada Ewci N.)
> litr maślanki
> pojemnik śmietany 12%
> szklanka mleka z 3 łyżkami mąki
> sól do smaku i po uważaniu
> Wszystko do gara i wolno mieszając, aż do podnoszenia ku wykipieniu
> Ogień średnio mocny.
> Bardzo smakowicie wyszła, aczkolwiek nie utworzyły się grudy serowe.
> Tak więc na talerz i do talerza ugotowane ziemniaki młode pocięte w
talarki.
> W ramach eksperymentu do ostatniego talerza dodałem ząbek czosnku
> przeciśnięty i zmacerowany z solą.
> To zmienia smak z tego łagodnego na bardziej ostry (no może za dużo jeden
> ząbek do talerza, choć czosnek polski młody), ale jeśli ktoś lubi czosnek,
> to zaakceptuje.
> Inna opcja eksperymentalna. Do "gładkiej" polewki wkruszamy twaróg biały
(ja
> akurat miałem półtłusty). Poprawia to strukturę polewki.
> Nadal jednak myślę, że z prawdziwego mleka ukwaszonego polewka ma jeszcze
> inny smak.
> Ale ta już była - "bella"
> tarator-muminek
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-07-11 10:58:10

Temat: Re: la bella polewka
Od: "tarator" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bella" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dateb5$jlt$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Muszę spróbować wersję z młodymi ziemniaczkami i czosnkiem :)
>
No z czosnkiem to trzeba ostrożnie, bo jego silny smak zmienia smak polewki.
A ziemniaczki młode pokrojone w talarki doskonale się znajdują w polewce.
pozdrawiam i kolejne dzięki za przepis
tarator

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-07-11 11:04:23

Temat: Re: la bella polewka
Od: "tarator" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:6624514073$20050709183507@ewcia.kloups...
>
> Te uwagi nie dotycza oczywiscie jogurtu czy kefiru, ktore zawieraja
> "zywe" bakterie.
Podejrzewam Ewciu, że "polskie" kefiry już od dawna są robione na jakichć
dopalaczach, a nie poprzez żywe kultury bakterii. Trzymany w lodówce kefir w
dwa dni po dacie spożycia wykazywał już nie tyle większą kwasowość, co jakąś
taką chemiczną goryczkę. We wspomnieniach z czasów tzw. Komuny (Panie świeć
nad Jej Duszą) kefir był sprzedawany w takich małych szklanych buteleczkach
i był wprost cudowny. Jakże magicznie działał na kaca.
Dziś już takich kefirów nie ma.
tarator

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-07-11 11:05:05

Temat: Re: la bella polewka
Od: "tarator" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Emek" <k...@y...co.uk> napisał w wiadomości
news:dathr7$8jr$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam nadzieję, że się nie udało i chociaż biegunka była.
>
krEmek koprofag

t.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-07-11 11:09:22

Temat: Re: la bella polewka
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-07-11 13:04:23 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *tarator* skreślił te oto słowa:

> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:6624514073$20050709183507@ewcia.kloups...
>>
>> Te uwagi nie dotycza oczywiscie jogurtu czy kefiru, ktore zawieraja
>> "zywe" bakterie.
> Podejrzewam Ewciu, że "polskie" kefiry już od dawna są robione na jakichć
> dopalaczach, a nie poprzez żywe kultury bakterii.

Bakoma ma nadal w składzie tylko mleko i dwie kultury bakterii. I ten kefir
smakuje jak kefir.

--
Lia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-07-11 11:23:00

Temat: Re: la bella polewka
Od: "tarator" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:t1q38ch8l8zp$.dlg@iska.from.poznan...
>
> Bakoma ma nadal w składzie tylko mleko i dwie kultury bakterii. I ten
kefir
> smakuje jak kefir.
>
Poszedłem do lodówki sprawdzić.
Ale ma zbyt dla mnie luźną konsystencję.
Tamten kefir ścinał się bardziej, prawie dawał się kroić nożem.
I miał większą taką orzeźwiającą kwaskowatość
Z Bakomy natomiast bardzo lubię jogurt naturalny
On właśnietrochę przypomina tamte kefiry
tarator

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-07-11 11:28:42

Temat: Re: la bella polewka
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-07-11 13:23:00 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *tarator* skreślił te oto słowa:


> Z Bakomy natomiast bardzo lubię jogurt naturalny

Jest rewelacyjny.
I ayran z niego pyszny wychodzi.

> On właśnietrochę przypomina tamte kefiry

No ja najpewniej jestem zbyt młoda, żeby pamietac tamte kefiry :)

--
Lia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

POMOCY - bułeczki drożdżowe z jagodami
Udziec indyczy
jeszcze raz wino
za szybkie winko?
Suszone pomidory - gdzie kupic ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »