« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-09 09:40:46
Temat: jeszcze raz winonazbierałem troszke wiśni i porzeczek i pytanie ile trzeba moszczu z tych
owoców na 20 litrowy gąsior czy do pełna sam moszcz , i ile cukru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-09 19:25:11
Temat: Re: jeszcze raz winoOn Sat, 09 Jul 2005 11:40:46 +0200, abrh wrote:
> nazbierałem troszke wiśni i porzeczek i pytanie ile trzeba moszczu z tych
> owoców na 20 litrowy gąsior czy do pełna sam moszcz , i ile cukru.
zamiast robić moszcz, sam zjedz owoce (lubh z rodziną) a wino zrób z
gotowych soków w kartonach:)
takie wino potrafi być dobre
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-09 20:18:31
Temat: Re: jeszcze raz wino
>
> zamiast robić moszcz, sam zjedz owoce (lubh z rodziną) a wino zrób z
> gotowych soków w kartonach:)
> takie wino potrafi być dobre
Mozesz napisac cos wiecej, proszę!
A przede wszytskim jak zrobic zeby bylo wytrawne:)
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-09 21:11:41
Temat: Re: jeszcze raz winoJa z wiśnie przepuszczam przez sokownik parowy i na 10 litrów wstępnie daję
3 kg cukru. Poddaję to fermentacji i gdy przestaje pienić sprawdzam smak.
Gdy jest zbyt kwaśne to dolewam rozpuszczony syrop z cukru aż znowu będzie
dobrze słodkie. Fermentacja zjada sporą ilość cukru i trzeba to pilnować. Ja
jednak z wiśni robię półsłodkie, bo jest lepsze. Oczywiście rzecz gustu.
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-10 13:52:15
Temat: Re: jeszcze raz winoOn Sat, 09 Jul 2005 22:18:31 +0200, Kasia wrote:
> Mozesz napisac cos wiecej, proszę!
> A przede wszytskim jak zrobic zeby bylo wytrawne:)
Oj, już nie bardzo pamiętam.
Z grubsza wygląda to tak:
Baniak odkazić.
sok porzeczkowy z kartonu, wlać do baniaka, dodać drożdże
i cukier w ilościach takich jak podają jakiekolwiek strony
internetowe. Zostawić na 3 miesiące.
Wypić.
Aha, ja zrezygnowałem z dosypywania cukru co jakiś czas na początku -
żeby nie zakazić.
Wczytaj się w rozrabianie i dodawanie drożdży, bo ja tego nie pamiętam.
Pamiętam tylko, że szczep był jakiś burgund, albo tokaj.
Wino wyszło słodkie, ale naprawdę dobre i o smaku malinowym
(mimo, że to były porzeczki - tych nie było czuć)
Do wytrawnego trzeba odpowiednio mniej cukru. Przy czym owoce same w sobie
mają cukier, ile mają cukru owoce można zobaczyć w tabelach
umieszczanych w necie, albo książkach kucharskich.
Naprawdę sposób produkcji tutaj jest nieskomplikowany.
pozdrawiam
ps. polecam dla próby robić w małych baniakach - 5 litrowych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-10 14:34:57
Temat: Re: jeszcze raz wino
Użytkownik "Kasia" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:480ca$42d0311c$540a117c$30662@news.chello.pl...
>
>
>>
>> zamiast robić moszcz, sam zjedz owoce (lubh z rodzin?) a wino zrób z
>> gotowych soków w kartonach:)
>> takie wino potrafi być dobre
>
> Mozesz napisac cos wiecej, proszę!
> A przede wszytskim jak zrobic zeby bylo wytrawne:)
>
> Pozdrawiam
> Kasia
>
Ja wolę, żeby poza sokiem była część naturalnych owoców. Poza tym, gdy część
wiśni nie będzie wydrylowanych to dadzą taki "beczkowy" posmak i zapach.
Warunek jest jeden, wino nie może stać zbyt długo na owocach z pestkami bo
zaczną się uwalnieć jakieś szkodliwe związki. Takie trochę szkodzi ale i
mocno trzepie po głowie! Czasem zbyt mocno :) !
Zirhan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-11 07:45:27
Temat: Re: jeszcze raz winoUżytkownik "Kasia" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:480ca$42d0311c$540a117c$30662@news.chello.pl...
>
>
> >
> > zamiast robić moszcz, sam zjedz owoce (lubh z rodziną) a wino zrób z
> > gotowych soków w kartonach:)
> > takie wino potrafi być dobre
>
> Mozesz napisac cos wiecej, proszę!
> A przede wszytskim jak zrobic zeby bylo wytrawne:)
http://old.wino.org.pl/
A jeśli chodzi o czerwone wino na prezent, to jeśli jeszcze nie jest za
późno (ostatecznie za rok też przecież będzie okazja) ani nie za drogo, to
polecam
http://tinyurl.com/a3w8n
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |