Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsb.icpnet.pl!
not-for-mail
From: STranger <p...@b...ru>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: lekko ot ] jedzenie bardzo przyswajalne
Date: Mon, 21 Jun 2010 09:37:33 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 53
Message-ID: <hvn4qt$2fbi$1@opal.icpnet.pl>
References: <hvig6r$lko$1@node1.news.atman.pl>
<4c1d33e4$0$17094$65785112@news.neostrada.pl>
<hvkg8g$sqi$3@node1.news.atman.pl>
<4c1e2e28$0$19178$65785112@news.neostrada.pl>
<hvlo7v$26b$1@node1.news.atman.pl> <hvlsea$155d$1@opal.icpnet.pl>
<hvm8hs$4of$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: c33-32.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1277105821 81266 62.21.33.32 (21 Jun 2010 07:37:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Jun 2010 07:37:01 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100512
Thunderbird/3.0.5
In-Reply-To: <hvm8hs$4of$1@node1.news.atman.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 100620-1, 2010-06-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:263207
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-06-21 01:34, Animka pisze:
> W dniu 2010-06-20 22:08, STranger pisze:
>> Porada jest nawet sensowna, ale tylko pod warunkiem, że traktuje się to
>> białko jako uzupełnienie diety, a nie jako zamiennik.
>> Jako zamienniki niektórych posiłków w ciagu dnia kulturyści i ogólnie
>> sportowcy stosują odżywki weglowodanowo białkowe, czyli tzw. gainery.
>> Swoja drogą nigdy tego nie jadłem, bo to moim zdaniem bezsensowne, w
>> końcu tyle jest dookoła smacznych węglowodanów.:) Jedzenie w proszku
>> mnie nie interesuje, gdy tak łatwo pozyskać te węglowodany. Natomiast
>> izolaty białkowe to co innego, zapewniają czyste białko, które jest
>> rzeczą dość trudną do pozyskania z normalnego jedzenia w ilościach
>> wystarczających po ciężkich treningach. W końcu nawet w mięsie jest
>> zaledwie dwadzieścia kilka % białka średnio... Przeliczając zatem - aby
>> dostarczyć organizmowi ok 100g białka trzeba by zjeść ok pół kilograma
>
> Czy kobiety nie uprawiające sportu mogą to jeść? Np. przed wykonaniem
> jakiejś ciężkiej pracy fizycznej w domu.
A dlaczego nie? To jest produkowane w zwykłej mleczarni, ma wszystkie
atesty itp. Każdy może sobie pić taki koktajl proteinowy. Ale czy jest
to niezbędne dla kobiety pracującej w domu - tego nie powiem.
Na pewno to świetna sprawa dla każdej osoby która się odchudza i zjada
za mało żeby dostarczyć odpowiednio dużo białka więc jej układ
odpornościowy jest osłabiony. Szklanka dziennie takiego białka serwatki
rozwiązuje problem niedoboru białka.
> Czy nie dostanie się od tego
> biegunki?
Od samej serwatki czystej w proszku tak - nie polecam.
Ale od białka serwatki 80% nie, bo nie ma laktozy itp (ilości śladowe
ma). A dyskutujemy o izolacie białka serwatki w poszku, a nie o serwatce
w proszku :)
Jeśli rozpuszczasz to w mleku (smaczniejsze) to zależy wszystko od tego
czy tolerujesz mleko. Można też rozpuszczać w wodzie (mnie nie smakuje w
wodzie).
> Kurcze, trochę drogie te papki są.
No te importowane białka serwatki są bardzo drogie. Z drugiej strony
opakowanie 900 gramów wystarcza na miesiące.
Ale w polskich mleczarniach też se produkuje takie proteinki. Np w
Ostrowie Mazowieckim.
Przykładowa aukcja:
http://allegro.pl/item1058782146_ostrowia_wpc_80_900
gram_najtaniej_wys_kurierem.html
--
STranger
|