Data: 2010-06-21 07:37:33
Temat: Re: lekko ot ] jedzenie bardzo przyswajalne
Od: STranger <p...@b...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-06-21 01:34, Animka pisze:
> W dniu 2010-06-20 22:08, STranger pisze:
>> Porada jest nawet sensowna, ale tylko pod warunkiem, że traktuje się to
>> białko jako uzupełnienie diety, a nie jako zamiennik.
>> Jako zamienniki niektórych posiłków w ciagu dnia kulturyści i ogólnie
>> sportowcy stosują odżywki weglowodanowo białkowe, czyli tzw. gainery.
>> Swoja drogą nigdy tego nie jadłem, bo to moim zdaniem bezsensowne, w
>> końcu tyle jest dookoła smacznych węglowodanów.:) Jedzenie w proszku
>> mnie nie interesuje, gdy tak łatwo pozyskać te węglowodany. Natomiast
>> izolaty białkowe to co innego, zapewniają czyste białko, które jest
>> rzeczą dość trudną do pozyskania z normalnego jedzenia w ilościach
>> wystarczających po ciężkich treningach. W końcu nawet w mięsie jest
>> zaledwie dwadzieścia kilka % białka średnio... Przeliczając zatem - aby
>> dostarczyć organizmowi ok 100g białka trzeba by zjeść ok pół kilograma
>
> Czy kobiety nie uprawiające sportu mogą to jeść? Np. przed wykonaniem
> jakiejś ciężkiej pracy fizycznej w domu.
A dlaczego nie? To jest produkowane w zwykłej mleczarni, ma wszystkie
atesty itp. Każdy może sobie pić taki koktajl proteinowy. Ale czy jest
to niezbędne dla kobiety pracującej w domu - tego nie powiem.
Na pewno to świetna sprawa dla każdej osoby która się odchudza i zjada
za mało żeby dostarczyć odpowiednio dużo białka więc jej układ
odpornościowy jest osłabiony. Szklanka dziennie takiego białka serwatki
rozwiązuje problem niedoboru białka.
> Czy nie dostanie się od tego
> biegunki?
Od samej serwatki czystej w proszku tak - nie polecam.
Ale od białka serwatki 80% nie, bo nie ma laktozy itp (ilości śladowe
ma). A dyskutujemy o izolacie białka serwatki w poszku, a nie o serwatce
w proszku :)
Jeśli rozpuszczasz to w mleku (smaczniejsze) to zależy wszystko od tego
czy tolerujesz mleko. Można też rozpuszczać w wodzie (mnie nie smakuje w
wodzie).
> Kurcze, trochę drogie te papki są.
No te importowane białka serwatki są bardzo drogie. Z drugiej strony
opakowanie 900 gramów wystarcza na miesiące.
Ale w polskich mleczarniach też se produkuje takie proteinki. Np w
Ostrowie Mazowieckim.
Przykładowa aukcja:
http://allegro.pl/item1058782146_ostrowia_wpc_80_900
gram_najtaniej_wys_kurierem.html
--
STranger
|