Data: 2009-08-16 21:55:41
Temat: Re: lokcie zgiete w nocy i dretwienie rak...PROSZE O POMOC
Od: STranger <p...@n...ue>
Pokaż wszystkie nagłówki
biggero pisze:
> Poczytaj literaturę po angielsku. Wszędzie przeczytasz - "sweet
> cherries" (czereśnie) - nie działają, "tart cherries" (wiśnie) -
> działają.
> Miliony internautów, którzy piszą te opinie + naukowcy, którzy robią
> badania tych wiśnie nie mogą się chyba mylić?
No jaaasne, miliony internautów wyrażają opinie na temat działania wiśni
versus czereśni. :D Masz skłonności do przesady! Temat jest niszowy.
A naukowcy nie zajmują się wiśniami ani czereśniami, oni wolą pracę dla
koncernów farmaceutycznych i wynajdywanie nienaturalnych drogich
specyfików. Metody naturalne i darmowe ich nie interesują z definicji,
bo nie przynoszą zysku koncernom, na garnuszku których w większości pracują.
Działanie czereśni i wiśni jest znane osobom uprawiającym sport, ale nie
każdy w to wierzy dopóki sam nie spróbuje takiej diety. Ja spróbowałem
dużych ilości czereśni i wiem, że faktycznie znoszą, lub nie dopuszczają
do zakwasów. Wiśni nie próbowałem, bo nie przepadam, za kwaśne są. Ale
spróbuję, skoro upierasz się, że są lepsze :)
> Ja nie próbowałem sam, ale nawet gdyby, moja skromna opinia się nie
> liczy. Liczą się fakty poparte pracami naukowymi.
>
>> A cym sie różnią czereśnie od wiśni poza zawartością cukrów w owocach i
>> ich smakiem?
> Barwą. Działanie przeciwzapalne ma ten ciemnoczerwony barwnik w
> wiśniach.
Czereśnie z mojego ogrodu są prawie granatowo czarne jak są dojrzałe.
Ten sam barwnik jest, a nawet w większej ilości niż w wiśniach.
> Smakiem. Precyzyjnie to ująłeś. Zawartość kwasów organicznych w
> wiśniach (które są po prostu kwaśne) powoduje alkalizację ciała (a to
> też zmniejsza zapalenie - to działanie pomocnicze dla barwnika). Wiem,
> że to trochę dziwne - kwasy powodują alkalizację, ale tak po prostu
> jest.
Ok. Zapewne taki jest mechanizm działania wiśni i czereśni.
Zwróć uwagę, że kwasy organiczne są także w czereśniach, ale oprócz nich
są i cukry co polepsza smak owoców. Nie wierzysz? Posłodź sobie herbatę
z cytryną, podobny efekt.
A cukier w herbacie nie zabije właściwości cytryny :P
Cherries nie muszą być sour/tart or what you call them, żeby były
zdrowe. Zapewne ludzie podświadomie uważają, że jak jest coś jest
kwaśne, gorzkie i niedobre to musi być lepsze, tak samo jak niegdyś
lekarstwa smakowały.
--
pozdrawiam
STranger
|