Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.man.lodz.pl
!news.nask.pl!news.nask.org.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!news-out1.kabelfoon.nl
!newsfeed.kabelfoon.nl!xindi.nntp.kabelfoon.nl!nx02.iad01.newshosting.com!newsh
osting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neo
strada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Subject: Re: maciej stuhr w fantastycznej formie
Date: Sun, 7 Mar 2010 19:11:58 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 59
Message-ID: <hn0qv2$1f2$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <1oydhozxra8d9$.dlg@trenerowa.karma> <hmqsc9$rd4$1@news.onet.pl>
<1...@t...karma> <hmqt9s$u6s$1@news.onet.pl>
<slfgzui65mm1.xvtn7o0udxar$.dlg@40tude.net> <hmrf9a$i07$1@news.onet.pl>
<hmrh4m$ok5$1@inews.gazeta.pl> <w...@4...net>
<hmrma3$cik$3@inews.gazeta.pl> <hmtark$o5b$1@news.onet.pl>
<hmtdj6$bvf$1@news.task.gda.pl>
<z5dbdyrurhht$.14gvaw9k0zihp$.dlg@40tude.net>
<hmtfpa$mad$1@news.task.gda.pl> <hmtngj$q2r$12@nemesis.news.neostrada.pl>
<hmtp7v$2ku$1@news.onet.pl> <hmu7dr$7sq$12@nemesis.news.neostrada.pl>
<b...@4...net>
<hn0lk9$rav$12@nemesis.news.neostrada.pl>
<e272olbrkx7y.161tr9t1we2da$.dlg@40tude.net>
<hn0pjp$5du$12@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abcc133.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1267986210 1506 83.6.218.133 (7 Mar 2010 18:23:30
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 7 Mar 2010 18:23:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 100307-0, 07/03/2010), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:519605
Ukryj nagłówki
"Fragile" <s...@o...pl> wrote in message
news:hn0pjp$5du$12@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:e272olbrkx7y.161tr9t1we2da$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 7 Mar 2010 17:40:50 +0100, Fragile napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:brc69isqdsra.sof7bql8i5ly.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 6 Mar 2010 19:26:11 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>
>>>>> Na bol glowy to chyba _ilosc_ i _jakosc_ wypitego alkoholu ma
>>>>> najwieksze znaczenie, ale nie bede sie upierac ;) Nie mam
>>>>> doswiadczenia
>>>>> z bolem glowy po alkoholu - mnie po winie nigdy nie bolala, ale
>>>>> pijam tylko dobre i w niewielkich ilosciach. Byc moze to ma znaczenie
>>>>
>>>> Także absolutnie nie mam tego typu złych doświadczeń z winem, natomiast
>>>> porzekadło o bolacej głowie bierze się stąd, że u wielu osób czerwone
>>>> wino
>>>> wywołuje migreny.
>>>>
>>> Podobno nie tylko czerwone (chociaz czerwone i slodkie wina
>>> podobno czesciej). Nie wykluczone, ze bol glowy po wypiciu
>>> wina jest jednym z objawow reakcji alergicznej lub pseudoalergicznej
>>> m.in.na siarczyny, lub efektem spozycia wina zawierajacego
>>> wieksza ilosc siarczynow. Sa przeciwnicy i zwolennicy tej teorii ;)
>>> Jedno jest pewne - nadmiar siarczynow nie jest obojetny dla
>>> zdrowia, ale w winie nie ma ich znowu az tak duzo (im slodsze
>>> wino tym wiecej), znajduja sie w nim natomiast i inne potencjalne
>>> alergeny - m.in. tyramina i histamina. Problemem moze byc wiec
>>> (choc nie musi) alergia, nietolerancja badz osobnicza nadwrazliwosc
>>> np. na siarczyny, tyramine lub histamine.
>>
>> Siarczyny to utrwalacze wina,
>>
> Wiem, czym sa siarczyny :)
>>
>>w domowym winie ich nie ma.
>>
> Nie ma ich rowniez w _niektorych_ (bardzo nielicznych)
> winach bio. Co nie oznacza, ze osoba uczulona lub
> z nietolerancja innych substacji znajdujacych sie w winie,
> nie zareaguje na nie np. silnym bolem glowy.
>
> Pozdrawiam,
> F.
W zasadzie wina są słabymi alkoholami pitnymi i w procesie ich
wytwarzania używa się siarczynów do sterowania fermentacją. Wina siarkowane
a więc konserwowane dwutlenkiem siarki (szlachetne siarkowanie) lub w
tandecie dolewanie roztworów siarczynów (do win patykiem pisanych, a więc
niedojrzałych) należy przed spożyciem przewietrzyć poprzez zostawienie
otwartej butelki bądź przelanie np. do karafki - podczas wietrzenia i
przelewania dwutlenek siarki ulatuje do atmosfery.
Konserwuje się wina także poprzez alkoholizację - gdyż niektóre kraje
zakazały siarczynowania.
|