Data: 2010-03-07 18:11:58
Temat: Re: maciej stuhr w fantastycznej formie
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Fragile" <s...@o...pl> wrote in message
news:hn0pjp$5du$12@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:e272olbrkx7y.161tr9t1we2da$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 7 Mar 2010 17:40:50 +0100, Fragile napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:brc69isqdsra.sof7bql8i5ly.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 6 Mar 2010 19:26:11 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>
>>>>> Na bol glowy to chyba _ilosc_ i _jakosc_ wypitego alkoholu ma
>>>>> najwieksze znaczenie, ale nie bede sie upierac ;) Nie mam
>>>>> doswiadczenia
>>>>> z bolem glowy po alkoholu - mnie po winie nigdy nie bolala, ale
>>>>> pijam tylko dobre i w niewielkich ilosciach. Byc moze to ma znaczenie
>>>>
>>>> Także absolutnie nie mam tego typu złych doświadczeń z winem, natomiast
>>>> porzekadło o bolacej głowie bierze się stąd, że u wielu osób czerwone
>>>> wino
>>>> wywołuje migreny.
>>>>
>>> Podobno nie tylko czerwone (chociaz czerwone i slodkie wina
>>> podobno czesciej). Nie wykluczone, ze bol glowy po wypiciu
>>> wina jest jednym z objawow reakcji alergicznej lub pseudoalergicznej
>>> m.in.na siarczyny, lub efektem spozycia wina zawierajacego
>>> wieksza ilosc siarczynow. Sa przeciwnicy i zwolennicy tej teorii ;)
>>> Jedno jest pewne - nadmiar siarczynow nie jest obojetny dla
>>> zdrowia, ale w winie nie ma ich znowu az tak duzo (im slodsze
>>> wino tym wiecej), znajduja sie w nim natomiast i inne potencjalne
>>> alergeny - m.in. tyramina i histamina. Problemem moze byc wiec
>>> (choc nie musi) alergia, nietolerancja badz osobnicza nadwrazliwosc
>>> np. na siarczyny, tyramine lub histamine.
>>
>> Siarczyny to utrwalacze wina,
>>
> Wiem, czym sa siarczyny :)
>>
>>w domowym winie ich nie ma.
>>
> Nie ma ich rowniez w _niektorych_ (bardzo nielicznych)
> winach bio. Co nie oznacza, ze osoba uczulona lub
> z nietolerancja innych substacji znajdujacych sie w winie,
> nie zareaguje na nie np. silnym bolem glowy.
>
> Pozdrawiam,
> F.
W zasadzie wina są słabymi alkoholami pitnymi i w procesie ich
wytwarzania używa się siarczynów do sterowania fermentacją. Wina siarkowane
a więc konserwowane dwutlenkiem siarki (szlachetne siarkowanie) lub w
tandecie dolewanie roztworów siarczynów (do win patykiem pisanych, a więc
niedojrzałych) należy przed spożyciem przewietrzyć poprzez zostawienie
otwartej butelki bądź przelanie np. do karafki - podczas wietrzenia i
przelewania dwutlenek siarki ulatuje do atmosfery.
Konserwuje się wina także poprzez alkoholizację - gdyż niektóre kraje
zakazały siarczynowania.
|