Data: 2010-08-13 15:41:35
Temat: Re: mączniak na starej winorośli
Od: "skryba ogrodowy" <s...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "onet" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:i42tmn$e8d$1@news.onet.pl...
> dzięki poczytałem + kilka innych
> tyle, że porady są jakby od "początku" wegetacji.
> Stąd moje pytanie czy teraz coś robić czy tez machnąc ręką i zacząć
> dopiero w następnmym roku?
> Z drugiej strony krzaki są "dzikie" i ciężko odnieść zasady cięć jak jest
> wiele grubych i zdrewniałych części
> /nie wiem czy można takie bez szkody dla krzaka ciąć a jesli juz to kiedy/
> ale czytam/ucze się wciąż ;)
Na dziś: Palić porażone. Tradycyjnie tnę winorośla ostatniego lutego. Potem
w sezonie uszczykuję pasierby i nadmiar zielonego nad gronami. Gdy grona
zaczynają się przebarwiać wycinam nadmiar pędów wegetatywnych by odsłonić
grona. Pamiętaj o opryskach, bo w tej chwili masz pnącza bardzo porażone
mączniakiem więc zabiegów nie zaniedbuj. Cięcie nawet drastycznie obfite u
winorośli przez wiele lat nie ciętych lepsze niż zaniechanie cięcia.
Pozdrawiam pogodnie
skryba
|