Data: 2004-04-26 10:11:50
Temat: Re: mąki, skóra kurczaka, przypalony omlet
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiedźma ( w...@t...pl ) napisał:
> > garnek by ci sie przydał do gotowania na parze
>
> a, to jednak jest taki specjalny? ehh...
Ja od lat gotuję w zwykłym (szerszym) garnku, do którego wkładam do tego
celu przeznaczoną wkładkę(do gotowania na parze). Taka dziurowana, metalowa,
na zawiasach dopasowująca się do różnych szerokości garnka. Można kupić za
niewielkie pieniądze w sklepach gosp. domowego i Ikei.
Do garnka wlewa się trochę wody (tyle, aby nie dotykały warzyw), zagotowuje
i wrzuca warzywa, przykryć pokrywką. Mrożonkę gotuje się ok. 5-7min, świeże
warzywa (także ziemniaki) dłużej: 15-20min. Najlepsze są lekko twarde,
rozgotowane są obrzydliwe. Na początku zanim się wćwiczysz można co chwilę
sprawdzać widelcem i próbować twardość/miękkość.
Pzdr.
Iwona
|