« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-05 18:41:17
Temat: marskaponeMam pytanko , mianowicie chodzi mi o serek marscapone do tiramisu ,
ewentualnie czym go zastąpić , poniewaz nie możliwe jest znalezienie go w
żadnym sklepie spożywczym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-05 20:26:20
Temat: Re: marskaponeBeata wrote:
> Mam pytanko , mianowicie chodzi mi o serek marscapone do tiramisu ,
> ewentualnie czym go zastąpić
Kiedys o tym bylo na grupie. Nie zastepuj, efekt beznadziejny.
Serdecznosci
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 21:02:19
Temat: Re: marskapone
Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bjarbu$1c7e$1@foka1.acn.pl...
> Beata wrote:
> > Mam pytanko , mianowicie chodzi mi o serek marscapone do tiramisu ,
> > ewentualnie czym go zastąpić
>
> Kiedys o tym bylo na grupie. Nie zastepuj, efekt beznadziejny.
>
> Serdecznosci
> Dorota
>
Powinien być w większym sklepie np Auchan albo Makro.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 22:02:28
Temat: Re: marskapone
Użytkownik "Beata" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bjalel$267$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam pytanko , mianowicie chodzi mi o serek marscapone do tiramisu ,
> ewentualnie czym go zastąpić , poniewaz nie możliwe jest znalezienie go w
> żadnym sklepie spożywczym.
Np. serkiem waniliowym Campiny, z zaznaczeniem, ze tiramisu z Campina a
tiramisu z mascarpone to zupelnie dwie inne bajki...
Mascarpone szukaj w delikatesach lub w supermarketach. W zwyklym spozywczym
raczej go nie uswiadczysz..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 23:05:25
Temat: Re: marskapone
Jeśli chcesz naprawdę zrobić tiramisu to musi być mascarpone. Każdy inny
serek sprawi, że będzie to deser serowy a nie tiramisu. Nie jestem
zagorzałym miłośnikiem sztywnego trzymania się przepisów, ale w tym
przypadku to konieczność.
Pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-06 10:47:56
Temat: Re: marskaponeUżytkownik "Petru" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bjb4i2$sle$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Jeśli chcesz naprawdę zrobić tiramisu to musi być mascarpone. Każdy inny
> serek sprawi, że będzie to deser serowy a nie tiramisu. Nie jestem
> zagorzałym miłośnikiem sztywnego trzymania się przepisów, ale w tym
> przypadku to konieczność.
> Pozdr.
>
Otoz to - ja jestem zwolennikiem sztwyneog tryzmania sie rpzpeisow, a nawet
nie tyle przepisow, ile nazw. Jak ktos cos wymyslil pod nazwa tiramisu i
zrobil to z mascarpone, to podrobka z sera zoltego, homogenizowanego albo
poledwicy per definitione mascarpone nie jest i nie powinna byc tak
nazywana. Tu calkowicie popieram UE w idei "nazw zasluzonych", globalnie
chronionych.
Co do mascarpone w Polsce - slabo szukasz, to jeden z bardziej
rozpowszechnionych zagranicznych serow. na pewno robi go Galbani (takie
niebieskie pudelka) - do dostania w praktycznie kazdym supermarkecie, w
wielu mniejszych tez.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-08 07:22:15
Temat: Re: marskaponeJadłam tiramisu gdzie zamiast mascarpone była ubita na sztywno śmietana
kremówka (podejrzewam, że trzeba taką śmietanę ubijać ze specjalnym
proszkiem wzmacniającym, chyba Dr. Oetcer, żeby nie rozpłynęła się) i było
naprawdę smaczne. Niewiele odbiegało od oryginalnego smaku.
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 10:30:37
Temat: Re: marskaponeBakino wrote:
> Jadłam tiramisu gdzie zamiast mascarpone była ubita na sztywno
> śmietana kremówka
chyba ROTFL ! ?? a z czego oprocz bitej smietany, biszkoptu, kawy do
nasaczenia oraz mascarpone sklada sie tiramisu ???
Glownie bita smietana + mascarpone.
Wszelkie proby znalezienia substytutow spelzly na nicznym. Tiramisu bez
mascarpone nie da sie zrobic i juz - jest niejadalne.
Kupuje w Makro jest w 250g, 500g oryginalny wloski bdb.
Swoja droga ten ser (mascarpone) jest rewelacyjny na kanapkach <mniam>
--
Pozdrawiam
Maniek Camry
GG: 2220373
m...@p...onet.pl
http://www.cukierniajeanette.republika.pl <- skromna probka naszych wyrobow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 11:30:12
Temat: Re: marskapone>
> Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:bjarbu$1c7e$1@foka1.acn.pl...
> > Beata wrote:
> > > Mam pytanko , mianowicie chodzi mi o serek marscapone do tiramisu ,
> > > ewentualnie czym go zastąpić
> >
> > Kiedys o tym bylo na grupie. Nie zastepuj, efekt beznadziejny.
> >
> > Serdecznosci
> > Dorota
> >
> Powinien być w większym sklepie np Auchan albo Makro.
do dostania również w REALU oraz sklepach sieci Carreffur:)
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 15:01:55
Temat: Re: marskapone W news:bjka4d$dum$1@inews.gazeta.pl,
Mariusz (Maniek) Milobedzki <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> Bakino wrote:
>> Jadłam tiramisu gdzie zamiast mascarpone była ubita na sztywno
>> śmietana kremówka
> chyba ROTFL ! ?? a z czego oprocz bitej smietany, biszkoptu, kawy do
> nasaczenia oraz mascarpone sklada sie tiramisu ???
Oprócz tego, że z bitej śmietany się nie składa, to składa się z jajek
i alkoholu.
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |