« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-27 12:34:08
Temat: garam masalaCo to jest? Pytałam w sklepie ale nikt nie wie. Mam w przepisie:
>2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala
Pozdrawiam,
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-27 13:29:40
Temat: Re: garam masalaAnna Styś wrote:
> Co to jest? Pytałam w sklepie ale nikt nie wie. Mam w przepisie:
>>2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala
Zobacz tutaj, znalazlam w Puszccce:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2200
Pozdrawiam, Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-27 13:35:11
Temat: Re: garam masalaA chodzi przypadkiem o gram masla ?:)))
Sorry nie mogłem się powstrzymać.
Jest na 100 % do kupienia w Bomi w Klifie w Warszawie. A i nawet ostatnio w
Geantach się pojawiło. W słoikach - tej samej firmy co robi pikle, curry
paste i takie różne.
dla ułatwienia:
Garam masala, przyprawy popularne w kuchni indyjskiej. Jest to pomieszanie
przede wszystkim: kolendry, czarnego pieprzu, kminku oraz goździków,
cynamonu i kardamonu.
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-27 17:51:02
Temat: Re: garam masala
ostry:
> A chodzi przypadkiem o gram masla ?:)))
> Sorry nie mogłem się powstrzymać.
> Jest na 100 % do kupienia w Bomi w Klifie w Warszawie. A i nawet ostatnio w
> Geantach się pojawiło. W słoikach - tej samej firmy co robi pikle, curry
> paste i takie różne.
>
> dla ułatwienia:
>
> Garam masala, przyprawy popularne w kuchni indyjskiej. Jest to pomieszanie
> przede wszystkim: kolendry, czarnego pieprzu, kminku oraz goździków,
> cynamonu i kardamonu.
...uprażone na suchej patelni i zmoździerzowane.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 15:44:22
Temat: Re: masala [P]
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b5uqg2$jgt$1@news.onet.pl...
> Co to jest? Pytałam w sklepie ale nikt nie wie. Mam w przepisie:
>
> >2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala
>
> Pozdrawiam,
> Anna Styś
>
>
Witam wszystkich
oto kilka przepisów na różna massale
użyte skróty:
Ł = łyżka
ł = łyżeczka
GARAM MASSALA
źródło: "Kuchnia wedyjska
kminek mielony 5 Ł
pieprz czarny mielony 6 Ł
cynamon w proszku 1,7 Ł
goździki mielone 1,5 Ł
kardamon mielony 2,5 Ł
kolendra mielona 6 Ł
liście laurowe mielone 2 Ł
gałka muszkatołowa mielona 1 ł
podgrzewać na patelni na dużym ogniu 30 sekund,
przechowywać w szczelnym szklanym naczyniu
PUNCH MASALA
źródło: Kuchnia indyjska
kminek indyjski 2 ł
nasiona czarnuszki (łac. Cuminum nigrum) 2 ł
czarna gorczyca 2 ł
anyż 2 ł (lub zamiast tyle samo nasion kopru włoskiego)
nasiona kozieradki 1 ł
zmieszać, zmielić, przechowywać w szczelnym słoju
GARAM MASALA
źródło: Kuchnia indyjska
ziarna kolendry 4 ł
kminek indyjski 2 ł
pieprz czarny 2 ł
nasiona kardamonu 2 ł
goździki całe 1 ł
cynamon 2 ł
2 laski wanilii
0,5 gałki muszkatołowej
Podgrzać na patelni 30 s., zmielić, przechowywać w szczelnym słoju
Obie książki (a właściwie broszury) kupiłem ok. 15 lat temu od Krysznowców.
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 07:29:06
Temat: Re: masala [P]Tenpa Dhargye wrote:
> (...)
> oto kilka przepisów na różna massale
> użyte skróty:
> Ł = łyżka
> ł = łyżeczka
> GARAM MASSALA
>
> źródło: "Kuchnia wedyjska
>
> kminek mielony 5 Ł
> pieprz czarny mielony 6 Ł
> cynamon w proszku 1,7 Ł
(...)
Jak odmierzyć 1,7 łyżki? ;-)
Krycha, PNSP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 09:50:53
Temat: Re: masala [P]> (...)
> Jak odmierzyć 1,7 łyżki? ;-)
>
> Krycha, PNSP
>
Na oko ;-)
Adal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |