« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2007-03-29 09:35:03
Temat: Re: mazurek i sernik
"R@blinka" <r...@o...eu> wrote in message
news:eug0bs$5uv$2@news.onet.pl...
> > Białe pierniczki klasztorne
> >
> > Weź:
> >
> > 40 dkg cukru
> >
> > 8 jaj
> >
> > 5 dkg tłuczonych migdałów
> >
> > 40 dkg mąki pszennej
> >
> >
> >
> > Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny,
> po czym wsyp
> > mąkę i migdały, ucieraj jeszcze godzinę. Następnie formuj
> przez tutkę z
> > pergaminu podłużne pierniczki na blasze wysypanej mąką.
> Wstaw do
> > piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz
> doglądając, by
> > zanadto nie zżółkły.
> >
> >
> > (i niech ktoś mi powie, że to nie sezon na pierniki :))
>
> Sezon jak sezon. Pisałyście o piernikach to i ja skorzystałam :)
>
> A swoją drogą to wcale się nie dziwię, że trzeba 3 godziny
> ucierać. Nie dość, że jajek kupę to i cukru sporo. Zanim to
> się dobrze ubije i cukier rozpuści, to ręka człowiekowi może
> odpaść. Chyba że, jakimś mikserem, ale który to przetrzyma?
Ja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2007-03-29 10:18:48
Temat: Re: mazurek i sernik
Użytkownik "R@blinka" <r...@o...eu> napisał w wiadomości
news:eug0bs$5uv$2@news.onet.pl...
> Sezon jak sezon. Pisałyście o piernikach to i ja skorzystałam :)
Kurde bo jeszcze skończy się tak, że zrobię piernik na Wielkanoc. Albo w weekend
:)
> A swoją drogą to wcale się nie dziwię, że trzeba 3 godziny ucierać. Nie dość,
> że jajek kupę to i cukru sporo. Zanim to się dobrze ubije i cukier rozpuści,
> to ręka człowiekowi może odpaść. Chyba że, jakimś mikserem, ale który to
> przetrzyma?
Dlatego napisałam, że to przepis dla sportowców - dobry przy treningach dla
takiego np. Pudziana.
:)))
Pozdrawiam
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2007-03-29 18:23:43
Temat: Re: mazurek i sernik"BBjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:eufnug$n8e$1@inews.gazeta.pl...
> Odsłona pierwsza.
> 1/2 kg dobrego miodu, oczywiście prawdziwego, 2 szklanki
cukru, 25 dag
> masła dobrego (np. osełka górska) stopniowo podgrzewasz,
ale nie
> gotujesz. Masa ma się przestudzić, do chłodnej dodajesz
stopniowo,
> wyrabiając ręką 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody
rozpuszczonej w pół
> szklanki mleka z lodówki, pół łyżeczki soli i ze 3 torebki
przyprawy
> korzennej do piernika, trochę skórki pomarańczowej drobno
posiekanej i
> ew. posiekanych orzechów.
---------
Czy tam nie ma maki ?? a moze sie pozniej dodaje ??
pzdr. zo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2007-03-29 18:53:22
Temat: Re: mazurek i sernikBBjk napisał(a):
> Odsłona pierwsza.
> 1/2 kg dobrego miodu, oczywiście prawdziwego, 2 szklanki cukru, 25 dag
> masła dobrego (np. osełka górska) stopniowo podgrzewasz, ale nie
> gotujesz. Masa ma się przestudzić, do chłodnej dodajesz stopniowo,
> wyrabiając ręką 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w pół
> szklanki mleka z lodówki, pół łyżeczki soli i ze 3 torebki przyprawy
> korzennej do piernika, trochę skórki pomarańczowej drobno posiekanej i
> ew. posiekanych orzechów.
Plus oczywiście 1 kg mąki pszennej!
przepraszam, już całkiem z głową niedobrze...
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2007-03-29 18:55:15
Temat: Re: mazurek i sernikbulka paryska napisał(a):
> Czy tam nie ma maki ?? a moze sie pozniej dodaje ??
Dzięki Zosiu za uwagę, poprawiłam się. Oczywiście, że jest, dodaje się
na początku, do niej wlewa ten miód.
No tak, pora wynieść się na dłużej od komputera...
--
pozdrawiam, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2007-03-29 20:49:37
Temat: Re: mazurek i sernik>> Sezon jak sezon. Pisałyście o piernikach to i ja skorzystałam :)
> Kurde bo jeszcze skończy się tak, że zrobię piernik na Wielkanoc. Albo w
> weekend :)
A rób! Kto Ci tam przeszkadza ;)
> Dlatego napisałam, że to przepis dla sportowców - dobry przy treningach
> dla takiego np. Pudziana.
Acha a potem sie okaże, że ręce ma nierówno wyćwiczone, bo
jedną ręką będzie dwie godziny ucierać w jedną stronę, a
drugą - już z migdałami tylko godzinę... :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2007-03-30 07:05:51
Temat: Re: mazurek i sernikBBjk napisał(a):
> To jest WAŻNE: ciasto należy zrobić miesiąc przed świętami, czy innym
> planowanym 'spożyciem'.
Buuu, a nie mozna krócej?Ja niestety dopiero dałam radę dorwac się na
chwilę do kompa;-(
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2007-03-30 07:21:45
Temat: Re: mazurek i sernikGosia Plitmik napisał(a):
> Buuu, a nie mozna krócej?Ja niestety dopiero dałam radę dorwac się na
> chwilę do kompa;-(
Myślę, że trzy, a może nawet dwa tygodnie wcześniej może być, ale nie
mam pewności. Kilka dni różnicy to chyba nie różnica.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2007-04-03 14:03:53
Temat: Re: mazurek i sernikDnia Thu, 29 Mar 2007 09:19:54 +0200, Waćpanna lub waćpan BBjk, w
wiadomości <news:eufp4k$sak$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> 4. Do wyrobionego ciasta dodajemy 15 dag roztopionego dobrego masła,
> kieliszek rumu, szczyptę soli i znów wyrabiamy.
ten rum to jakoś czuć?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Nie przejmuj się maleńka, poniosą Cię... na rękach!
W objęciach ich możesz czuć się wielka, wielka..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2007-04-05 11:53:28
Temat: Re: mazurek i sernikTatiana wrote:
>
> ten rum to jakoś czuć?
Pewnie rumem :)
--
Wojciech Gawrys (Vidar)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |