Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Magda" <z...@i...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: mleko-jogurt
Date: Sat, 19 Jul 2003 10:14:00 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 34
Message-ID: <bfaul4$4mc$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <bf94cu$6m7$1@absinth.dialog.net.pl>
<4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-215.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1058602468 4812 217.30.130.215 (19 Jul 2003 08:14:28
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 Jul 2003 08:14:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:20031
Ukryj nagłówki
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001bd2.3f18219d@newsgate.onet.pl...
> > wapnia, wiem ze najwiecej jest w mleku, ale ja nie lubie mleka i wpadlam
na
> > pomysl aby mleko zastapic jogurtami, ale pytanko ile mniej wiecej
jogurtu
> ;-)))
> Najwięcej wapnia nie jest w mleku, oj nie! W 100 ml mleka jest go około
120 mg.
> A w 100 g sera parmezanu jest go około 1180 mg czyli dziesięć razy więcej!
Sery
> są o wiele lepszym dostarczycielem wapnia, np. feta=500 mg, mozzarella=450
mg,
> emantaler=1029 mg. W orzechach laskowych jest 225 mg (czyli dwa razy
więcej,niż
> w mleku), a w maku=1460 mg. W białej surowej fasoli=113 mg, a w
ciecierzycy 124
> mg. Nawet sczypiorek zawiera więcej wapnia, niż mleko, bo 129 mg, a
gotowany
> szpinak =126 mg, zielona pietruszka 179 mg. To może zrezygnuj z tych
jogurtów,
> skoro tak bardzo nie lubisz mleka ;-)))
> Smacznego
> polny konik
>
Bardzo dziekuje !
Dzieki za oswiecenie - zawsze sie mowi ze w mleku to wapnia jest naj naj, a
tu tyle innych dobroci, az mi sie nie chce wierzyc, ze mleko schodzi tu na 2
plan. Fajnie, ze dales/las mi tyle przykladow, juz wiem co papusiac;)
Milego dnia
Magda
|