« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-18 15:39:46
Temat: mleko-jogurtWitam,
mam maly klopot i stwierdzilam, ze na tej gr moga byc osoby, ktore moga mi
pomodz:) Sprawa ma sie tak: musze swoj organizm zapoatrzyc w wieksza ilosc
wapnia, wiem ze najwiecej jest w mleku, ale ja nie lubie mleka i wpadlam na
pomysl aby mleko zastapic jogurtami, ale pytanko ile mniej wiecej jogurtu
musialabym wypic aby bylo to rowne +- szklance mleka?
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-07-18 16:34:37
Temat: Re: mleko-jogurt> wapnia, wiem ze najwiecej jest w mleku, ale ja nie lubie mleka i wpadlam na
> pomysl aby mleko zastapic jogurtami, ale pytanko ile mniej wiecej jogurtu
;-)))
Najwięcej wapnia nie jest w mleku, oj nie! W 100 ml mleka jest go około 120 mg.
A w 100 g sera parmezanu jest go około 1180 mg czyli dziesięć razy więcej! Sery
są o wiele lepszym dostarczycielem wapnia, np. feta=500 mg, mozzarella=450 mg,
emantaler=1029 mg. W orzechach laskowych jest 225 mg (czyli dwa razy więcej,niż
w mleku), a w maku=1460 mg. W białej surowej fasoli=113 mg, a w ciecierzycy 124
mg. Nawet sczypiorek zawiera więcej wapnia, niż mleko, bo 129 mg, a gotowany
szpinak =126 mg, zielona pietruszka 179 mg. To może zrezygnuj z tych jogurtów,
skoro tak bardzo nie lubisz mleka ;-)))
Smacznego
polny konik
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-07-19 08:14:00
Temat: Re: mleko-jogurt
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001bd2.3f18219d@newsgate.onet.pl...
> > wapnia, wiem ze najwiecej jest w mleku, ale ja nie lubie mleka i wpadlam
na
> > pomysl aby mleko zastapic jogurtami, ale pytanko ile mniej wiecej
jogurtu
> ;-)))
> Najwięcej wapnia nie jest w mleku, oj nie! W 100 ml mleka jest go około
120 mg.
> A w 100 g sera parmezanu jest go około 1180 mg czyli dziesięć razy więcej!
Sery
> są o wiele lepszym dostarczycielem wapnia, np. feta=500 mg, mozzarella=450
mg,
> emantaler=1029 mg. W orzechach laskowych jest 225 mg (czyli dwa razy
więcej,niż
> w mleku), a w maku=1460 mg. W białej surowej fasoli=113 mg, a w
ciecierzycy 124
> mg. Nawet sczypiorek zawiera więcej wapnia, niż mleko, bo 129 mg, a
gotowany
> szpinak =126 mg, zielona pietruszka 179 mg. To może zrezygnuj z tych
jogurtów,
> skoro tak bardzo nie lubisz mleka ;-)))
> Smacznego
> polny konik
>
Bardzo dziekuje !
Dzieki za oswiecenie - zawsze sie mowi ze w mleku to wapnia jest naj naj, a
tu tyle innych dobroci, az mi sie nie chce wierzyc, ze mleko schodzi tu na 2
plan. Fajnie, ze dales/las mi tyle przykladow, juz wiem co papusiac;)
Milego dnia
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-07-21 08:37:08
Temat: Re: mleko-jogurt
> mg. Nawet sczypiorek zawiera więcej wapnia, niż mleko, bo 129 mg, a
gotowany
> szpinak =126 mg, zielona pietruszka 179 mg.
proponuje zjesc kilogram szczypiorku ;-)
musta ktory idzie do sklepu wazyc szczypiorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-07-22 09:28:59
Temat: mleko-jogurt> proponuje zjesc kilogram szczypiorku ;-)
> musta ktory idzie do sklepu wazyc szczypiorek
Taaa ;-))) Proponuję zjeść tylko 200 g szczypiorku. To jest TAAAKA góra! Ale
tak czysto teoretycznie: jakby go ugotować, to by się go zrobiło mniej (jak
szpinaku), wtedy możnaby zjeść kilo, a wapń przecież przez gotowanie się nie
zniszczy? Tylko nie ręczę, że to smakuje.... ;)
polny konik z nadmiarem wapnia w stawach
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |