Data: 2003-07-18 16:34:37
Temat: Re: mleko-jogurt
Od: p...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> wapnia, wiem ze najwiecej jest w mleku, ale ja nie lubie mleka i wpadlam na
> pomysl aby mleko zastapic jogurtami, ale pytanko ile mniej wiecej jogurtu
;-)))
Najwięcej wapnia nie jest w mleku, oj nie! W 100 ml mleka jest go około 120 mg.
A w 100 g sera parmezanu jest go około 1180 mg czyli dziesięć razy więcej! Sery
są o wiele lepszym dostarczycielem wapnia, np. feta=500 mg, mozzarella=450 mg,
emantaler=1029 mg. W orzechach laskowych jest 225 mg (czyli dwa razy więcej,niż
w mleku), a w maku=1460 mg. W białej surowej fasoli=113 mg, a w ciecierzycy 124
mg. Nawet sczypiorek zawiera więcej wapnia, niż mleko, bo 129 mg, a gotowany
szpinak =126 mg, zielona pietruszka 179 mg. To może zrezygnuj z tych jogurtów,
skoro tak bardzo nie lubisz mleka ;-)))
Smacznego
polny konik
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|