Data: 2003-07-19 08:14:00
Temat: Re: mleko-jogurt
Od: "Magda" <z...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001bd2.3f18219d@newsgate.onet.pl...
> > wapnia, wiem ze najwiecej jest w mleku, ale ja nie lubie mleka i wpadlam
na
> > pomysl aby mleko zastapic jogurtami, ale pytanko ile mniej wiecej
jogurtu
> ;-)))
> Najwięcej wapnia nie jest w mleku, oj nie! W 100 ml mleka jest go około
120 mg.
> A w 100 g sera parmezanu jest go około 1180 mg czyli dziesięć razy więcej!
Sery
> są o wiele lepszym dostarczycielem wapnia, np. feta=500 mg, mozzarella=450
mg,
> emantaler=1029 mg. W orzechach laskowych jest 225 mg (czyli dwa razy
więcej,niż
> w mleku), a w maku=1460 mg. W białej surowej fasoli=113 mg, a w
ciecierzycy 124
> mg. Nawet sczypiorek zawiera więcej wapnia, niż mleko, bo 129 mg, a
gotowany
> szpinak =126 mg, zielona pietruszka 179 mg. To może zrezygnuj z tych
jogurtów,
> skoro tak bardzo nie lubisz mleka ;-)))
> Smacznego
> polny konik
>
Bardzo dziekuje !
Dzieki za oswiecenie - zawsze sie mowi ze w mleku to wapnia jest naj naj, a
tu tyle innych dobroci, az mi sie nie chce wierzyc, ze mleko schodzi tu na 2
plan. Fajnie, ze dales/las mi tyle przykladow, juz wiem co papusiac;)
Milego dnia
Magda
|