« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-09-21 17:17:32
Temat: Re: mleko w proszku
"Chesky" <c...@c...com> a écrit dans le message de news:
eetfea$927$...@n...news.tpi.pl...
>> ale odtłuszczone ma więcej białka niż tłuste, tak samo np. jogurty 0% są
>> "wartościowsze" niż 1,5 czy 3%,
>> są z reguły na półkach z jedzeniem dla dzieci...
>
> bialko czerpie glownie z bialego sera i bialka serwatkowego.
> mleko odtluszczone w proszku zawiera minimalnie wiecej
> bialka ale i za to wiecej weglowodanow.
> a sam tluszcz tez jest potrzebny w organizmie...
mnie zaintrygowalo szczegolnie to stwierdzenie : "...ale odtłuszczone ma
więcej białka niż tłuste..." jest blednie sformulowane i moze wprowadzic w
blad kogos mniej "czujnego" . Bo ta czesc "...jogurty 0% są "wartościowsze"
niż 1,5 czy 3%," to juz jest "naciaganie "na calego ;)
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-09-22 09:58:59
Temat: Re: mleko w proszku
Użytkownik "Jurek> nie dosc ze nie masz odwagi podpisac tego co piszesz
(nawet nickiem nie
> majacym nic wspolnego z rzeczywistoscia!) to nie wiesz gdzie piszesz. Dla
> przypomnienia dodam ze piszesz na OTWARTEJ grupie dyskusyjnej, i kazdy
> moze cytac co chce i wyglaszac swoje opinie.
a podpisywać się jak chce też może???
a czytać i pisać też może?
więc w czym masz problem? nie chcesz nie czytaj...
odnośnie białka, to jest go więcej w mleku odtłuszczonym - 35,7, w pełnym -
27
potas w odtłuszcz. - 1874, w pełnym - 1393, tak samo z wapniem, fosforem,
żelazem, wit. C, B1, B2, PP
najpierw siebie strofuj a potem się mądrzyj, bo głosisz torie na temat grup
a sam "zabraniasz" wygłaszać opinie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-09-22 11:05:48
Temat: Re: mleko w proszku
"x" <y...@o...pl> a écrit dans le message de news:
ef0ca7$aa2$...@n...news.tpi.pl...
> a podpisywać się jak chce też może???
nie wiem kto cie wychowywal, ale na pewno zapomnial Cie nauczyc ze jak sie
gdzies "wchodzi" to wypada sie przedstawic
> a czytać i pisać też może?
moze ale nie musi, szczegolnie jezeli to co pisze jesy bez sensu :)
> więc w czym masz problem? nie chcesz nie czytaj...
ale moge czytac? jezeli piszesz cos jako prawde objawiona to napisz to.
> odnośnie białka, to jest go więcej w mleku odtłuszczonym - 35,7, w
> pełnym - 27
:))))) no , a jeszcze dodaj jaki to cud powoduje ze na skutek odtluszczania
PRZYBYWA bialka w mleku!?
> potas w odtłuszcz. - 1874, w pełnym - 1393, tak samo z wapniem, fosforem,
> żelazem, wit. C, B1, B2, PP
a czy ty w ogole wiesz na czym polega proces odtluszczania mleku, i jakim
cudem w okreslonej objetosci mleka moze PRZYBYC mineralow czy witamin pod
wplywem procesu odtluszczania tegoz mleka?
> najpierw siebie strofuj a potem się mądrzyj, bo głosisz torie na temat
> grup a sam "zabraniasz" wygłaszać opinie.
ciekawe gdzie widziales jakis zakaz!? jak na razie "madrzysz" sie Ty. Bo
wypisujesz "banialuki" i jeszcze sie przy tym upierasz :)
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-09-22 11:38:59
Temat: Re: mleko w proszkux <y...@o...pl> napisał(a):
Osobnik o nicku Jurek, to wyjatkowo zlosliwy i upierdliwy troll...
UPRASZA SIE NIE KARMIC upierdliwego TROLLA ...:)
------
Jeff
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-09-22 11:55:24
Temat: Re: mleko w proszku
Użytkownik "Jurek" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ef0g23$ch9$2@inews.gazeta.pl...
>
> "x" <y...@o...pl> a écrit dans le message de news:
> ef0ca7$aa2$...@n...news.tpi.pl...
>
>> odnośnie białka, to jest go więcej w mleku odtłuszczonym - 35,7, w pełnym - 27
>
> :))))) no , a jeszcze dodaj jaki to cud powoduje ze na skutek odtluszczania
PRZYBYWA
> bialka w mleku!?
Jeżeli jest mowa o 100 gramach produktu z tłuszczem i produktu odtłuszczonego,
to oczywiście, że w tym odtłuszczonym białka i innych składników może być więcej.
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-09-22 17:18:45
Temat: Re: mleko w proszku
" Jeff" <j...@N...gazeta.pl> a écrit dans le message de news:
ef0i0j$kvm$...@i...gazeta.pl...
>x <y...@o...pl> napisał(a):
>
> Osobnik o nicku Jurek, to wyjatkowo zlosliwy i upierdliwy troll...
>
> UPRASZA SIE NIE KARMIC upierdliwego TROLLA ...:)
>
i to mowi bezplciowy Jeff(a nawet jeffowa :))))))
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-09-22 17:30:15
Temat: Re: mleko w proszku
"Krystyna*Opty*" <K...@a...spam> a écrit dans le message de news:
ef0ivd$hss$...@n...onet.pl...
> Jeżeli jest mowa o 100 gramach produktu z tłuszczem i produktu
> odtłuszczonego,
> to oczywiście, że w tym odtłuszczonym białka i innych składników może być
> więcej.
>
> Krystyna
dowcip polega na tym ze "anonim" nie wyjasnia pewnych zaleznosci. Bialka nie
przybywa(!!!) , bialka (i innych skladnikow) jest dokladnie tyle samo co w
mleku z ktorego powstaly, zmieniaja sie proporcje(w przypadku odtluszczania
np.), powinien jeszcze dodac (anonim) ze w mleku sproszkowanym to dopiero
jest bialka i innych skladnikow (oczywiscie w 100g produktu ). A juz
stwierdzenie cyt: potas w odt3uszcz. - 1874, w pe3nym - 1393, tak samo z
wapniem, fosforem, ?elazem, wit. C, B1, B2, PP, jest zwyklym oszustwem.
Chcialbym zeby anonim wytlumaczyl jak odtluszczanie moze wplynac na
zwiekszenie sie ilosci ww skladnikow w mleku . Bo z tego co napisal anonim,
wynika ze tluszczu w mleku jest34,53%(!!)
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-09-22 21:13:49
Temat: Re: mleko w proszku
Użytkownik "Jurek" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ef16it$e91$2@inews.gazeta.pl...
>
> "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam> a écrit dans le message de news:
> ef0ivd$hss$...@n...onet.pl...
>> Jeżeli jest mowa o 100 gramach produktu z tłuszczem i produktu odtłuszczonego,
>> to oczywiście, że w tym odtłuszczonym białka i innych składników może być więcej.
>
> dowcip polega na tym ze "anonim" nie wyjasnia pewnych zaleznosci. Bialka nie
> przybywa(!!!) , bialka (i innych skladnikow) jest dokladnie tyle samo co w mleku z
> ktorego powstaly, zmieniaja sie proporcje(w przypadku odtluszczania np.), powinien
> jeszcze dodac (anonim) ze w mleku sproszkowanym to dopiero jest bialka i innych
> skladnikow (oczywiscie w 100g produktu ). A juz stwierdzenie cyt: potas w
odt3uszcz. -
> 1874, w pe3nym - 1393, tak samo z wapniem, fosforem, ?elazem, wit. C, B1, B2, PP,
jest
> zwyklym oszustwem.
Ale to jest prawda. Tak podają tablice "Wartość odżywcza wybranych produktów
spożywczych i typowych potraw". I jest to jak najbardziej oczywiste. Najpierw
usunięto tłuszcz, liofilizowano odmierzono 100 g mleka w proszku i zbadano zawartość
tych 100 gramów, to samo zrobiono z mlekiem nieodtłuszczonym. Wystąpienie różnic jest
oczywiste.
> Chcialbym zeby anonim wytlumaczyl jak odtluszczanie moze wplynac na zwiekszenie sie
> ilosci ww skladnikow w mleku . Bo z tego co napisal anonim, wynika ze tluszczu w
mleku
> jest34,53%(!!)
Podam Ci przykład na różnicę w ilości tłuszczu i węglowodanów przy tej samej
ilości białka.
Mleko pełne 3,25% - B 23% T 48% W 29% w 100 g:
http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c2017.ht
ml
Mleko kozie - B 23% T 56% W 21% w 100 g:
http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c201Z.ht
ml
Akurat przykładu z różną ilością białka i tłuszczu na tej stronie niestety
nie widzę, z uwagi na stosowane różne dodatki do odtłuszczonego mleka:
http://www.nutritiondata.com/foods-Milk0000000000000
00000000-3.html
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-09-22 23:27:58
Temat: Re: mleko w proszku
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam> napisał w wiadomości
news:ef1jmf$vaf$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Jurek" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ef16it$e91$2@inews.gazeta.pl...
>>
>> "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam> a écrit dans le message de
>> news: ef0ivd$hss$...@n...onet.pl...
>
> Akurat przykładu z różną ilością białka i tłuszczu na tej stronie niestety
> nie widzę, z uwagi na stosowane różne dodatki do odtłuszczonego mleka:
> http://www.nutritiondata.com/foods-Milk0000000000000
00000000-3.html
>
> Krystyna
>
Jakby ludzie chcieli stosować tak dokładnie proporcje w swojej diecie
Krystyno (o czym cały czas w postach "mleko w proszku), a niestety zaczyna
się temat i kończy tylko na dywagacjach...:)))
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-09-23 17:22:48
Temat: Re: mleko w proszku
"Krystyna*Opty*" <K...@a...spam> a écrit dans le message de news:
ef1jmf$vaf$...@n...onet.pl...
>
> Mleko pełne 3,25% - B 23% T 48% W 29% w 100 g:
> http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c2017.ht
ml
o ile moj angielski pozwala mi zrozumiec co tam napisano to te wielkosci
odnosza sie do kalorii , natomiast "total fats" to 12%
>
> Mleko kozie - B 23% T 56% W 21% w 100 g:
> http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c201Z.ht
ml
chyba cos nie tak , te wielkosci odnosza sie do Kalorii, obok w tabelce jest
zestawienie "statystyczne " skladu (nutrition facts) i tam jest napisane:
total fats 26%
, co tylko potwierdzea ze mleko kozie jest "bogatsze" :)
po,izej jest link do kanadyjskich informacji o mleku kozim. Pierwszy grafik
(od gory) to jest procentowa zawartosc skladnikow w mleku
kozim -nietrafikowanym.
http://sci.agr.ca/crda/pubs/chevre200-goat2000_f.htm
> Akurat przykładu z różną ilością białka i tłuszczu na tej stronie niestety
> nie widzę, z uwagi na stosowane różne dodatki do odtłuszczonego mleka:
wazne jest to ze mleku "odtluszczonym" bedzie innych skladnikow (mineraly i
witaminy) tylko tyle ile bylo w mleku z ktorego "zrobiono" odtluszczone.
Wzbogacanie mleka roznymi cudami nas nie interesuje w tym watku ;)
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |