| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-03-30 12:09:11
Temat: na temat chrzanuJak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy nie
sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
Napiszcie swoje sugestie
--
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-03-30 12:13:38
Temat: Re: na temat chrzanu
"Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>
> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
nie
> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>
> Napiszcie swoje sugestie
Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
zakrętką. I to wystarczy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-03-30 12:30:20
Temat: Re: na temat chrzanuUżytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
> nie
>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>> Napiszcie swoje sugestie
> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
> zakrętką. I to wystarczy.
dodajesz jeszcze jakies składniki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-03-30 15:04:48
Temat: Re: na temat chrzanuPiotrek wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
>> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
>> nie
>>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>>> Napiszcie swoje sugestie
>> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
>> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
>> zakrętką. I to wystarczy.
>
> dodajesz jeszcze jakies składniki
W zasadzie nie. Ale jest to produkt jak i półprodukt - dodając posiekaną
rzodkiewkę (tuż przed podaniem), gęstą śmietanę i doprawiając solą mam
wyśmienity zimny sos wiosenny. Można dodat ten chrzan do zasmażki i
doprawiając śmietaną, solą mam równie wyśmienity sos gorący do ozorka czy
innych mięs.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-03-30 16:42:21
Temat: Re: na temat chrzanuPanslavista pisze:
>
CUT
z innej beczki - na co poza gotowaniem masz jeszcze czas?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-03-30 16:45:05
Temat: Re: na temat chrzanuPiotrek wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
>> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
>> nie
>>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>>> Napiszcie swoje sugestie
>> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
>> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
>> zakrętką. I to wystarczy.
>
> dodajesz jeszcze jakies składniki
Oczywiście - świątecznych przepisów jest multum w necie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-03-30 19:16:20
Temat: Re: na temat chrzanu
Użytkownik "Piotrek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>
> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
> nie sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>
> Napiszcie swoje sugestie
Ja moczę chrzan przez 24 godziny, obieram i trę w sokowirówce.
Wkładam do słoika, dolewam te kilka kropli soku chrzanowego,
trochę ubijam i zalewam octem spirytusowym 10% do wysokości
utartego chrzanu. Do 1 litrowego słoika wsypuję 5 dużych,
czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki na
24 godziny. Po 24 godzinach dosypuję kolejne 5 dużych,
czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki.
...na drugi dzień prawie już chrzanu nie ma... :-)
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-03-30 20:56:56
Temat: Re: na temat chrzanuDnia Tue, 30 Mar 2010 14:30:20 +0200, Piotrek napisał(a):
> dodajesz jeszcze jakies składniki
Może niekoniecznie wersja zaraz po utarciu, ale doskonały jest taki chrzan,
kiedy tuż przed podaniem na stół doda się do niego parę łyżek/łyżeczek
gęstego majonezu Kieleckiego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-03-31 04:58:33
Temat: Re: na temat chrzanu
"Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> wrote in message
news:hotimb$hmg$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Piotrek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
> > Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
> >
> > czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
> > nie sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
> >
> > Napiszcie swoje sugestie
>
> Ja moczę chrzan przez 24 godziny, obieram i trę w sokowirówce.
> Wkładam do słoika, dolewam te kilka kropli soku chrzanowego,
> trochę ubijam i zalewam octem spirytusowym 10% do wysokości
> utartego chrzanu. Do 1 litrowego słoika wsypuję 5 dużych,
> czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki na
> 24 godziny. Po 24 godzinach dosypuję kolejne 5 dużych,
> czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki.
> ...na drugi dzień prawie już chrzanu nie ma... :-)
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Wykopanego przed tarciem nie trzeba moczyć, jedynie ten zleżały, z handlu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-03-31 05:47:52
Temat: Re: na temat chrzanu
Użytkownik "Piotrek" <...@w...pl> napisał w wiadomości
news:hot1tt$8a9$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
>> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
>> nie
>>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>>> Napiszcie swoje sugestie
>> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
>> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
>> zakrętką. I to wystarczy.
>
> dodajesz jeszcze jakies składniki
jajko (gotowane na twardo), smietane, odrobine cukru, sok z cytryny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |