Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia na temat chrzanu

Grupy

Szukaj w grupach

 

na temat chrzanu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-03-30 12:09:11

Temat: na temat chrzanu
Od: "Piotrek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)

czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy nie
sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy

Napiszcie swoje sugestie

--
Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-03-30 12:13:38

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>
> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
nie
> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>
> Napiszcie swoje sugestie

Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
zakrętką. I to wystarczy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-03-30 12:30:20

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: "Piotrek" <...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
> nie
>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>> Napiszcie swoje sugestie
> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
> zakrętką. I to wystarczy.

dodajesz jeszcze jakies składniki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-03-30 15:04:48

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotrek wrote:

> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
>> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
>> nie
>>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>>> Napiszcie swoje sugestie
>> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
>> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
>> zakrętką. I to wystarczy.
>
> dodajesz jeszcze jakies składniki

W zasadzie nie. Ale jest to produkt jak i półprodukt - dodając posiekaną
rzodkiewkę (tuż przed podaniem), gęstą śmietanę i doprawiając solą mam
wyśmienity zimny sos wiosenny. Można dodat ten chrzan do zasmażki i
doprawiając śmietaną, solą mam równie wyśmienity sos gorący do ozorka czy
innych mięs.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-03-30 16:42:21

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: Kyle Sperman <s...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
>
CUT


z innej beczki - na co poza gotowaniem masz jeszcze czas?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-03-30 16:45:05

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotrek wrote:

> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
>> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
>> nie
>>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>>> Napiszcie swoje sugestie
>> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
>> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
>> zakrętką. I to wystarczy.
>
> dodajesz jeszcze jakies składniki

Oczywiście - świątecznych przepisów jest multum w necie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-03-30 19:16:20

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotrek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>
> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
> nie sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>
> Napiszcie swoje sugestie

Ja moczę chrzan przez 24 godziny, obieram i trę w sokowirówce.
Wkładam do słoika, dolewam te kilka kropli soku chrzanowego,
trochę ubijam i zalewam octem spirytusowym 10% do wysokości
utartego chrzanu. Do 1 litrowego słoika wsypuję 5 dużych,
czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki na
24 godziny. Po 24 godzinach dosypuję kolejne 5 dużych,
czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki.
...na drugi dzień prawie już chrzanu nie ma... :-)

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-03-30 20:56:56

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 30 Mar 2010 14:30:20 +0200, Piotrek napisał(a):


> dodajesz jeszcze jakies składniki

Może niekoniecznie wersja zaraz po utarciu, ale doskonały jest taki chrzan,
kiedy tuż przed podaniem na stół doda się do niego parę łyżek/łyżeczek
gęstego majonezu Kieleckiego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-03-31 04:58:33

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> wrote in message
news:hotimb$hmg$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Piotrek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
> > Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
> >
> > czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
> > nie sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
> >
> > Napiszcie swoje sugestie
>
> Ja moczę chrzan przez 24 godziny, obieram i trę w sokowirówce.
> Wkładam do słoika, dolewam te kilka kropli soku chrzanowego,
> trochę ubijam i zalewam octem spirytusowym 10% do wysokości
> utartego chrzanu. Do 1 litrowego słoika wsypuję 5 dużych,
> czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki na
> 24 godziny. Po 24 godzinach dosypuję kolejne 5 dużych,
> czubatych łyżek cukru, mieszam i odstawiam do lodówki.
> ...na drugi dzień prawie już chrzanu nie ma... :-)
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

Wykopanego przed tarciem nie trzeba moczyć, jedynie ten zleżały, z handlu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-03-31 05:47:52

Temat: Re: na temat chrzanu
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotrek" <...@w...pl> napisał w wiadomości
news:hot1tt$8a9$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hosqln$8cq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> "Piotrek" <p...@i...pl> wrote in message
>> news:hospm1$ep7$1@news.onet.pl...
>>> Jak robicie chrzan na święta, ( oczywiście tarty samodzielnie)
>>> czy należy utarty chrzan sparzyć gorącą wodą bo słyszałem, że niektórzy
>> nie
>>> sparzają, za to dodają więcej soku z cytrynu lub ocet jabłkowy
>>> Napiszcie swoje sugestie
>> Tarty (świeży!!!) chrzan miesza się z kwaskiem cytrynowym lub ocetem w
>> minimalnej ilości aby nie ciemniał, ubija w słoiku i zakręca się szczelną
>> zakrętką. I to wystarczy.
>
> dodajesz jeszcze jakies składniki

jajko (gotowane na twardo), smietane, odrobine cukru, sok z cytryny

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

CASTLE FLOOR PLANS
Filtrowanie wody
Jak długo peklować przed wędzeniem
przepis na likierek
PYCHOTKA - BŹDZIK...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »