Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.i
nternetia.pl!news.intelink.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!
news.neostrada.pl!not-for-mail
From: JerzyN <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: nalewka z wiśni - jak zrobić
Date: Thu, 24 Jul 2008 21:58:13 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 30
Message-ID: <g6amq5$r6b$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <g6853o$an0$1@news.onet.pl> <6...@n...onet.pl>
Reply-To: j...@g...pl
NNTP-Posting-Host: dqj113.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1216929413 27851 83.24.169.113 (24 Jul 2008
19:56:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Jul 2008 19:56:53 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.14 (Windows/20080421)
In-Reply-To: <6...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:220993
Ukryj nagłówki
mirzan pisze:
>> To o czym piszesz stałoby się, gdybyś użył 95%.
>
> Nigdy nie robię nalewek ze spirytusu, nie są one po to aby się nachlać,
> ale po to aby były smaczne.Zamiast dyskutować kto ma rację, kup dwie flachy,
> jedną wódy,drugą spirytusu i wypróbuj co się będzie działo.
Receptury z klasztornej piwniczki
Jacek Kowalski
Rosolis wiśniowy
i wiśniak
1/2 kg wiśni, 3/4 kg cukni, 1 litr Spirytusu 95%
Pół kila wiśni do dużego butla szklanego wsyp,
na nie trzy czwarte kila cukru daj; i dalej tym
sposobem rób, aż cały butel wypełni się, ale w tej
samej proporcyi, to jest na pół kila wiśni trzy
czwarte kila cukru. Natenczas butel przystojnie
zakorkuj, na oknie postaw do słońca, na tygodni
sześć. Potym przez białą flanelę przecedź; jak ostoi
się, do flaszek zlej, korkuj a lakuj. Za pół roku pij.
Aby zaś wiśniak, a nie rosolis był, to tak uczyń:
te same wiśnie spirytusem abo dobrą, żytnią okowitą
zalej i niech tygodni parę postoją. Zatym
naraz na pół kila tych wiśni syp kilo cukru
tłuczonego: gdy się essencya należycie wyklaruje,
do butelek zlej, korkuj przystojnie a krzepko.
a jak sześć tygodni przejdzie, użyj.
--
pozdr. Jerzy
|