Data: 2008-07-24 19:58:13
Temat: Re: nalewka z wiśni - jak zrobić
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mirzan pisze:
>> To o czym piszesz stałoby się, gdybyś użył 95%.
>
> Nigdy nie robię nalewek ze spirytusu, nie są one po to aby się nachlać,
> ale po to aby były smaczne.Zamiast dyskutować kto ma rację, kup dwie flachy,
> jedną wódy,drugą spirytusu i wypróbuj co się będzie działo.
Receptury z klasztornej piwniczki
Jacek Kowalski
Rosolis wiśniowy
i wiśniak
1/2 kg wiśni, 3/4 kg cukni, 1 litr Spirytusu 95%
Pół kila wiśni do dużego butla szklanego wsyp,
na nie trzy czwarte kila cukru daj; i dalej tym
sposobem rób, aż cały butel wypełni się, ale w tej
samej proporcyi, to jest na pół kila wiśni trzy
czwarte kila cukru. Natenczas butel przystojnie
zakorkuj, na oknie postaw do słońca, na tygodni
sześć. Potym przez białą flanelę przecedź; jak ostoi
się, do flaszek zlej, korkuj a lakuj. Za pół roku pij.
Aby zaś wiśniak, a nie rosolis był, to tak uczyń:
te same wiśnie spirytusem abo dobrą, żytnią okowitą
zalej i niech tygodni parę postoją. Zatym
naraz na pół kila tych wiśni syp kilo cukru
tłuczonego: gdy się essencya należycie wyklaruje,
do butelek zlej, korkuj przystojnie a krzepko.
a jak sześć tygodni przejdzie, użyj.
--
pozdr. Jerzy
|