Data: 2005-05-04 09:28:57
Temat: Re: nasiona kawy kielkowanie HELP!!!
Od: "Basia Kulesz" <b...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Justyna" <w...@l...pl> napisał w wiadomości
news:d59psr$1vpr$1@riot.atman.pl...
> pan od ziarenek zarzekal sie ze oni wysiewaja z tych samych nasion co
> sprzedaja i maja efekty
> ja moge na nie czekac - tylko nie wiem kiedy mija ten czas ze one juz
> wogole rusza ?
> w kadym razie nasionka ponoc sa dobre
>
> to dosc markowa firma
Poszperałam w sieci i znalazłam tylko tyle, że jeśli przetrzymuje się
nasiona w ściśle określonych warunkach wilgotności (coś 40%, zamknięty
pojemnik etc.), to po 9 miesiącach jest zdolność kiełkowania 89%. Z
doświadczenia - dwa miesiące przetrzymywane na sucho nie skiełkowały.
I na stronie Thompsona i Morgana znalazłam przyzwoitą instrukcję: kiłkowanie
niepewne, może trwać kilka miesięcy. Zamocyć nasiona na co najmniej 2
godziny w ciepłej wodzie i zdjąć pergaminową osłonkę paznokciem po
wymoczeniu. Wysiać bardzi płytko w wilgotny kompost, trzymać w ciemności. Od
czasu do czasu kompost lekko poryuszyć patyczkiem. Wysiewać tuż pod
powierzchnią, jeśli nasiono wypuści korzeń to trzeba je wyjąć i przenieść do
doniczki 10 cm.
Przy okazji napisz coś o firmie, z której masz nasiona. Mam pecha do kawy,
od lat ukorzeniam i bardzo rzadko się to udaje.
Pozdrawiam, Basia.
|