Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: nie tylko pieprz i sol

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: nie tylko pieprz i sol

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-07 18:51:26

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


-----Original Message-----
From: Monika Mężyńska <m...@p...pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 7 września 2000 20:35
Subject: Re: nie tylko pieprz i sol


>Wladyslaw Los wrote:
>>
>> Evajp <e...@a...comnospam> wrote:
>>
>> > asafoetida
>
>> Przyprawa azjatycka otrzymywana z gumy wyciekajacej z nacietych lodyg
>> lub krzenia zapaliczki cuchnacej (lat. Ferula assa-foetida)
>
>Doskonale. Encyklopedia lub wyszukiwarka poda nam podobną informację.
>Lecz cóż z tego...
>Czy ktoś orientuje się nieco dostępniej w temacie? "Z czym się to je"?
>:)))
dla mnie asafetida pachnie niezbyt - raczej jak nieco "przerobiony"
czosnek - po angielsku czasami nazywa sie ja nawet "stinking gum" a po
niemiecku "Stinkasant" - czyli jakby nie było dwa razy "smierdzacy" w
nazwie - na szczescie smierdzi tylko swiezy - prazony jest calkiem
przyjemny - a o ile wiem w takiej formie jest dostepny w Europie. Przyprawa
kojarzy sie raczej z kuchnia Wchodu - zwlaszcza hinduska (jedza ja bramini,
ktorzy nie konsumuja czosnku i cebuli - ze wzgledow "ideolo" oczywiscie) i
perska ale ciekawostka - w srednioweczu sluzyla w Europie do przyprawiania
jagnieciny. W hinduskiej kuchni uzywa sie jej do dan wegetarianskich.
Najlepiej uzywac z umiarem zamiast czosnku lub cebuli do potraw z grzybow i
warzyw oraz smazonego lub pieczonego miesa.
Herbatka

--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-08 09:19:22

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: Monika Mężyńska <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Herbatka wrote:

> dla mnie asafetida pachnie niezbyt - raczej jak nieco "przerobiony"
> czosnek - po angielsku czasami nazywa sie ja nawet "stinking gum" a po
> niemiecku "Stinkasant" - czyli jakby nie było dwa razy "smierdzacy" w
> nazwie - na szczescie smierdzi tylko swiezy - prazony jest calkiem
> przyjemny - a o ile wiem w takiej formie jest dostepny w Europie. Przyprawa
> kojarzy sie raczej z kuchnia Wchodu - zwlaszcza hinduska (jedza ja bramini,
> ktorzy nie konsumuja czosnku i cebuli - ze wzgledow "ideolo" oczywiscie) i
> perska ale ciekawostka - w srednioweczu sluzyla w Europie do przyprawiania
> jagnieciny. W hinduskiej kuchni uzywa sie jej do dan wegetarianskich.
> Najlepiej uzywac z umiarem zamiast czosnku lub cebuli do potraw z grzybow i
> warzyw oraz smazonego lub pieczonego miesa.

"I stała się jasność". :))
Dzięki. :))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: kalorie
Likier
mleko sojowe
Re: Hummus
nie tylko pieprz i sol

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »