Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nie tylko pieprz i sol

Grupy

Szukaj w grupach

 

nie tylko pieprz i sol

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-07 15:07:30

Temat: nie tylko pieprz i sol
Od: e...@a...comnospam (Evajp) szukaj wiadomości tego autora

Przy okazji ostatniej podrozy w odwiedziny do mamusi, maz przywiozl ze soba
niesamowita ilosc przypraw zakupionych na bazarach u turkow, mam tego cztery
polki, czesc mi znana czesc dopiero zapoznana. Zaopatrzylam sie w ksiazeczke
"Herbs and Spices" aby cos z tym fantem zrobic no i eksperymentuje. Jak narazie
zyjemy. O wiekszosci przypraw slyszalam, niekoniecznie widzialam. Mam nawet
przyprawy do zrobienia tradycyjnej indonezyjskiej potrawy gado gado, jak
zaeksperymentuje to podam wrazenia. O czym nigdy nie slyszam to "asafoetida".
Mam przepis na mango chutney z ta asafoetida, ale ciekawi mnie co to jest? Czy
ktos o czyms takim slyszal? Jakie wrazenia?
A to chutney wyglada bardzo zachecajaco i prosto, brakuje mi tylko asafoetidy,
zastanawiam sie czy szukac czy po prostu pominac?




<Eva> and my boxer boy-> http://hometown.aol.com/evajp/index.html
~~~The past is behind us, the future is a mystery,
today is a gift, that's why they call it THE PRESENT.~~~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-07 18:05:47

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Evajp <e...@a...comnospam> wrote:

> asafoetida

Przyprawa azjatycka otrzymywana z gumy wyciekajacej z nacietych lodyg
lub krzenia zapaliczki cuchnacej (lat. Ferula assa-foetida)

Wladyslaw


--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-07 18:24:23

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: e...@a...comnospam (Evajp) szukaj wiadomości tego autora

>z gumy wyciekajacej z nacietych lodyg
>lub krzenia zapaliczki cuchnacej (lat. Ferula assa-foetida)
>
brzmi obrzydliwie, choc moze i nie cuchnie.



<Eva> and my boxer boy-> http://hometown.aol.com/evajp/index.html
~~~The past is behind us, the future is a mystery,
today is a gift, that's why they call it THE PRESENT.~~~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-07 18:35:42

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: Monika Mężyńska <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
>
> Evajp <e...@a...comnospam> wrote:
>
> > asafoetida

> Przyprawa azjatycka otrzymywana z gumy wyciekajacej z nacietych lodyg
> lub krzenia zapaliczki cuchnacej (lat. Ferula assa-foetida)

Doskonale. Encyklopedia lub wyszukiwarka poda nam podobną informację.
Lecz cóż z tego...
Czy ktoś orientuje się nieco dostępniej w temacie? "Z czym się to je"?
:)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-07 19:16:30

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Monika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@p...pl> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > Evajp <e...@a...comnospam> wrote:
> >
> > > asafoetida
>
> > Przyprawa azjatycka otrzymywana z gumy wyciekajacej z nacietych lodyg
> > lub krzenia zapaliczki cuchnacej (lat. Ferula assa-foetida)
>
> Doskonale. Encyklopedia lub wyszukiwarka poda nam podobną informację.
> Lecz cóż z tego...
> Czy ktoś orientuje się nieco dostępniej w temacie? "Z czym się to je"?
> :)))

Odpowiedzialem na pytanie "co to asafoetida" zadane przez Eve, ktora
miala przepis, a nie znala tej przyprawy. Wiec to z tego.
A je sie z rybami, duszonymzmiesem, dodaje do sosow w kuchni indyjskiej.
Maly kawalek mozna przyczepic od spodu pokrywki garnka, by nadac
gotowanej potrawie aromat.
Oczywiscie te informacje tez znalazlem w encyklopedii lub wyszukiwarce.
Lecz coz z tego.

Wladyslaw


--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-08 07:38:46

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1eglxei.1hy9kaq1e9gn8hN%w...@t...com.pl...
...
> Oczywiscie te informacje tez znalazlem w encyklopedii lub wyszukiwarce.
> Lecz coz z tego.
>
> Wladyslaw
>

Wladyslawie, jestes Boski. Mozna by cie umiescic w Sevre pod Paryzem jako
wzorzec racjonalnosci. Bez urazy - mowie serio i z podziwem.

Jader


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-08 09:24:13

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: Monika Mężyńska <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> Odpowiedzialem na pytanie "co to asafoetida" zadane przez Eve, ktora
> miala przepis, a nie znala tej przyprawy. Wiec to z tego.

Hmm, rzecz w tym, ze jezeli ktoś całkowicie nie orientuje się w temacie,
to podanie definicji niewiele mu przybliża sprawę. Podobny pożytek
będzie z poinformowania niewidomego, że truskawka jest czerwona.

> A je sie z rybami, duszonymzmiesem, dodaje do sosow w kuchni indyjskiej.
> Maly kawalek mozna przyczepic od spodu pokrywki garnka, by nadac
> gotowanej potrawie aromat.

Oto wnosząca coś odpowiedź. Dzięki.

> Oczywiscie te informacje tez znalazlem w encyklopedii lub wyszukiwarce.
> Lecz coz z tego.

Szczerze? Niewiele.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-08 09:38:14

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: "Izabela Sowula" <i...@l...net> szukaj wiadomości tego autora


"Evajp. O czym nigdy nie slyszam to "asafoetida".
> Mam przepis na mango chutney z ta asafoetida, ale ciekawi mnie co to jest?
Czy
> ktos o czyms takim slyszal? Jakie wrazenia?
> A to chutney wyglada bardzo zachecajaco i prosto, brakuje mi tylko
asafoetidy,
> zastanawiam sie czy szukac czy po prostu pominac?

Szukac w sklepach z zywnoscia dla hindusow, rzeczywiscie dodaja smaczku ale
nie pachnie w potrawie tak jak na surowo.

Wydaje mi sie ( z moich skromnych doswiadczen), ze nie jest niezbedna
(asafoetida ) ale nie da sie niczym innym zastapic.

Gdybys chciala to Ci posle (pisz na priva), ale dopiero po niedzieli bede
miala czas.

Iza



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-08 15:34:08

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: arleta <a...@i...ca> szukaj wiadomości tego autora



>
>
> >
> > >
> > > Evajp <e...@a...comnospam> wrote:
> > >
> > > > asafoetida
>

To świetna przyprawa mozna ją uzywac zamiast cebuli jak ktoś nie moze
jeść.Daje tez słonawy smak wiec jak się ja uzywa to uwaga z solą .Nie sadze
,ze mozna ją zastapić bo jest specyficzna przyprawą.Mozna ją dawać do
sabczi ,czatneju ,sosów , do sera itd .Hindusi ją uzywają Są dwa rodzaje
:biała i zółta.Polecam zdecydowanie zółtą.Do kupienia w sklepach
hinduskich.Tylko pod inną nazwą bo to nie jest w hindii .
pozdrawiam Arleta

ps: sprawdzę nazwę to podam .

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-09 00:18:04

Temat: Re: nie tylko pieprz i sol
Od: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

Monika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@p...pl> wrote:

>Hmm, rzecz w tym, ze jezeli ktoś całkowicie nie orientuje się w temacie,
>to podanie definicji niewiele mu przybliża sprawę. Podobny pożytek
>będzie z poinformowania niewidomego, że truskawka jest czerwona.

Zebys sie nie zdziwila. Niewidomi podobno rozumia pojecie koloru. Pojecia
nie mam jak ale rozumia. Wobec powyzszego niewidomemu mozna powiedziec, ze
truksawka jest czerwona i niezaleznie czy sie z tym zgadzasz, jemu powie to
wiele.

Pozdrawiam.


Lechu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kulinarny serwis Izy - gdzie?
kuchenka mikrofalowa - jaka?
Sprzedam: Zestaw sztućców "Solingen"
Aby dobrze gotowac - trzeba miec na czym gotowac!!!!
cos dla dzieci niejadkow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »