« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-07 18:53:37
Temat: Re: nie tylko pieprz i sol - poprawkaz kuchnia Wschodu mialo byc oczywiscie
-----Original Message-----
From: Herbatka <b...@d...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 7 września 2000 20:50
Subject: Re: nie tylko pieprz i sol
>dla mnie asafetida pachnie niezbyt - raczej jak nieco "przerobiony"
>czosnek - po angielsku czasami nazywa sie ja nawet "stinking gum" a po
>niemiecku "Stinkasant" - czyli jakby nie było dwa razy "smierdzacy" w
>nazwie - na szczescie smierdzi tylko swiezy - prazony jest calkiem
>przyjemny - a o ile wiem w takiej formie jest dostepny w Europie. Przyprawa
>kojarzy sie raczej z kuchnia Wchodu - zwlaszcza hinduska (jedza ja bramini,
>ktorzy nie konsumuja czosnku i cebuli - ze wzgledow "ideolo" oczywiscie) i
>perska ale ciekawostka - w srednioweczu sluzyla w Europie do przyprawiania
>jagnieciny. W hinduskiej kuchni uzywa sie jej do dan wegetarianskich.
>Najlepiej uzywac z umiarem zamiast czosnku lub cebuli do potraw z grzybow i
>warzyw oraz smazonego lub pieczonego miesa.
>Herbatka
>
>--
>Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz
http://www.newsgate.pl
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |