Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nie tylko pieprz i sol - poprawka
Date: 7 Sep 2000 20:53:37 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 28
Message-ID: <02ce01c018fc$e59bebc0$4fdf4cd5@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 968352817 23907 213.180.128.22 (7 Sep 2000 18:53:37 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Sep 2000 18:53:37 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33548
Ukryj nagłówki
z kuchnia Wschodu mialo byc oczywiscie
-----Original Message-----
From: Herbatka <b...@d...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 7 września 2000 20:50
Subject: Re: nie tylko pieprz i sol
>dla mnie asafetida pachnie niezbyt - raczej jak nieco "przerobiony"
>czosnek - po angielsku czasami nazywa sie ja nawet "stinking gum" a po
>niemiecku "Stinkasant" - czyli jakby nie było dwa razy "smierdzacy" w
>nazwie - na szczescie smierdzi tylko swiezy - prazony jest calkiem
>przyjemny - a o ile wiem w takiej formie jest dostepny w Europie. Przyprawa
>kojarzy sie raczej z kuchnia Wchodu - zwlaszcza hinduska (jedza ja bramini,
>ktorzy nie konsumuja czosnku i cebuli - ze wzgledow "ideolo" oczywiscie) i
>perska ale ciekawostka - w srednioweczu sluzyla w Europie do przyprawiania
>jagnieciny. W hinduskiej kuchni uzywa sie jej do dan wegetarianskich.
>Najlepiej uzywac z umiarem zamiast czosnku lub cebuli do potraw z grzybow i
>warzyw oraz smazonego lub pieczonego miesa.
>Herbatka
>
>--
>Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz
http://www.newsgate.pl
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|