« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-13 09:37:35
Temat: oberzynaw sobote na ryneczku, dla eksperymentu, kupilam sobie 2 oberzyny (takie
fioletowe podluzne, chyba nazwy nie pomylilam). Zrobilam je nadziewane
mieskiem mielonym, zapieczone w piekarniku. Niestety byly cokowiek twardawe
(pieklam pol godzinyw temp. 200 st.) a skorka byla nie do zjedzenia. Nie
wiem co zrobilam nie tak. Pomozcie kochani. Czy te oberzyny nadaja sie do
nadziewania, a moze trzeba zdjac skorke (chociaz z nia danko wyglada
naprawde efektownie), moze pieklam za krotko lub za dlugo, moze trzeba ja
przed pieczeniem jakos specjalnie spreparowac. A moze ona taka juz jest
twardawa?
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-13 09:57:46
Temat: Re: oberzynaA "Iwona Malek" <i...@c...at> na to:
> Czy te oberzyny nadaja sie do
> nadziewania, a moze trzeba zdjac skorke (chociaz z nia danko
> wyglada naprawde efektownie), moze pieklam za krotko lub za
> dlugo, moze trzeba ja przed pieczeniem jakos specjalnie
> spreparowac. A moze ona taka juz jest twardawa?
może chwilę dłużej trzeba było piec. może były bardzo duże (i przy
okazji niemłode). mnie wczoraj sie przepiekły ;-) i były w stanie
alfa-niestabilnym znaczy rozwalały się lekko.
skórki nie zdejmować - rozwalą się na pewno. a twardawa jest ale do
pogryzienia bez problemu. do nadziewania idealne.
--
wojmat
cisza dla Gandalfa
http://ipolska.pl/test/klepsydra.gif
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 10:14:45
Temat: Re: oberzyna
Użytkownik "Iwona Malek" <i...@c...at> napisał w wiadomości
news:zdNd7.208994$U27.5954807@news.chello.at...
> w sobote na ryneczku, dla eksperymentu, kupilam sobie 2 oberzyny (takie
> fioletowe podluzne, chyba nazwy nie pomylilam).
poszukaj przepisów na bakłażana - to przeciez to samo, może znajdziesz
wskazówki jak długo nalezy piec.
Bakłażan smażony w plastrach musi być najpierw posolony i poleżec aż puści
sok, który się odlewa- dzięki temu nie jest gorzki, może podobnie postępuje
się z faszerowanym...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 10:17:33
Temat: Re: oberzynaza duze nie byly, po twoich wskazowkach pdejrzewam ze za krotko pieklam
dzieki:)
Kaczucha
Użytkownik "wojmat" <w...@v...pl> napisał w wiadomości
news:Xns90FC7A18DB2C2wojmat@212.244.123.3...
> A "Iwona Malek" <i...@c...at> na to:
>
> > Czy te oberzyny nadaja sie do
> > nadziewania, a moze trzeba zdjac skorke (chociaz z nia danko
> > wyglada naprawde efektownie), moze pieklam za krotko lub za
> > dlugo, moze trzeba ja przed pieczeniem jakos specjalnie
> > spreparowac. A moze ona taka juz jest twardawa?
>
> może chwilę dłużej trzeba było piec. może były bardzo duże (i przy
> okazji niemłode). mnie wczoraj sie przepiekły ;-) i były w stanie
> alfa-niestabilnym znaczy rozwalały się lekko.
>
> skórki nie zdejmować - rozwalą się na pewno. a twardawa jest ale do
> pogryzienia bez problemu. do nadziewania idealne.
>
> --
> wojmat
>
> cisza dla Gandalfa
> http://ipolska.pl/test/klepsydra.gif
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 21:45:44
Temat: Re: oberzynaBaklazany pokrojone w plastry mozna podsmazyc z obu stron na oliwie posolic i
podawac z mieskiem i ziemniakami. Mozna tez zrobis sos do makaronow (bardzo
smaczny). Ok. 400 g baklazanow obrac, pokroic w kostki ok. 1 cm, podsmazyc
lekko na oliwie tak aby nie spalic i jak zaczna wypuszczac oliwe, dodac, puszke
pelati (albo ok.200-300g pomidorow dojrzalych, obranych i pokrojonych w
kosteczke), sol do smaku, 1 lyzeczke cukru i tak gotowac przez ok. 15 min,potem
dodac 1 zabek czosnku, troche posiekanej swiezej bazylii (jak nie masz to
posiekanej natki pietruszki i na makaron.Ta porcja jest na 3-4 osoby.
Terry
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-14 04:39:29
Temat: Re: oberzynahmm mniam, chyba wybiore sie na ryneczek po oberzyny
Kaczucha
Użytkownik <e...@f...ch> napisał w wiadomości
news:3a04.00000003.3b784a88@newsgate.onet.pl...
> Baklazany pokrojone w plastry mozna podsmazyc z obu stron na oliwie
posolic i
> podawac z mieskiem i ziemniakami. Mozna tez zrobis sos do makaronow
(bardzo
> smaczny). Ok. 400 g baklazanow obrac, pokroic w kostki ok. 1 cm, podsmazyc
> lekko na oliwie tak aby nie spalic i jak zaczna wypuszczac oliwe, dodac,
puszke
> pelati (albo ok.200-300g pomidorow dojrzalych, obranych i pokrojonych w
> kosteczke), sol do smaku, 1 lyzeczke cukru i tak gotowac przez ok. 15
min,potem
> dodac 1 zabek czosnku, troche posiekanej swiezej bazylii (jak nie masz to
> posiekanej natki pietruszki i na makaron.Ta porcja jest na 3-4 osoby.
> Terry
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-14 05:16:17
Temat: Re: oberzynaPowiedzcie mi o co chodzi z tymi gorzkimi baklazanami.
Jadam baklazany niezmiernie czesto rozne gatunki i pod roznymi postaciami
ale nigdy nie byly i nie sa gorzkie.
Zastanawiam sie czy moze odmiany z tego kontynentu sa inne ??????
pozdrawiam,
Slav
"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9l89oh$gc0$1@news.tpi.pl...
> poszukaj przepisów na bakłażana - to przeciez to samo, może znajdziesz
> wskazówki jak długo nalezy piec.
> Bakłażan smażony w plastrach musi być najpierw posolony i poleżec aż puści
> sok, który się odlewa- dzięki temu nie jest gorzki, może podobnie
postępuje
> się z faszerowanym...
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-18 09:22:34
Temat: Re: oberzynae...@f...ch wrote:
> [...]
> smaczny). Ok. 400 g baklazanow obrac, pokroic w kostki ok. 1 cm, podsmazyc
> lekko na oliwie tak aby nie spalic i jak zaczna wypuszczac oliwe, dodac, puszke
> pelati (albo ok.200-300g pomidorow dojrzalych, obranych i pokrojonych w
> kosteczke),[...]
a co to jest pelati?
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-19 20:34:23
Temat: Re: oberzyna
> a co to jest pelati?
>
sa to pomidory w puszce bez skorki (pelati = bez skorki, obrane, lyse).
Terry
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-20 13:25:49
Temat: Re: oberzynaTerry nie wprowadzaj ludzi w blad.
Oberzyna to inaczej baklazan obojetnie czy w puszce czy bez.
pozdrawiam,
Slav
<e...@f...ch> wrote in message
news:7f4e.00000000.3b8022ce@newsgate.onet.pl...
>
> > a co to jest pelati?
> >
> sa to pomidory w puszce bez skorki (pelati = bez skorki, obrane, lyse).
> Terry
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |