« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-16 16:56:33
Temat: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
uzywac, czym sie roznia?
--
Rena
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-16 18:09:44
Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
lepszy - bianco czy ten czarny.
A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?
Pozdr.,
Danka
"rena" <r...@a...net.pl> schreef in bericht
news:3a8d5b36$1@news.vogel.pl...
> znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
> uzywac, czym sie roznia?
>
>
>
> --
> Rena
>
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-16 19:16:43
Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?> No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
> lepszy - bianco czy ten czarny.
oj nie - on nie jest czarny tylko w kolorze czerwonego wina! a bialy jestw
kolorze bialego wina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-16 20:47:18
Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d5b36$...@n...vogel.pl...
> znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego
je
> uzywac, czym sie roznia?
postępuj podobnie jak z winami białym i czerwonym. Pamiętasz, które do
jakiego mięsa?
pozsdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 08:44:42
Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?Danka <j...@z...nl> wrote:
> No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
> lepszy - bianco czy ten czarny.
Lepszy -- zalezy do czego, czerwony ma na pewno wiecej smaku niz bialy.
A czarny to pewnie balsamico?
Wg. "Larousse gastronomique":
Bialy ocet uzywany jest do przyprawiania endywii, salaty rzymskiej,
cykorii, do marynowania mies, dziczyzny i ryb, do przygotowywania
"beurre blanc" (bialego sosu maslanego), sosu holenderskiego i
bearnenskiego, do dodprawinia beurre noissette (ciemnego sosu z masla) i
do deglasacji. Tradycyjny francuski bialy ocet jest najlepszy do
przygotowywania w domu octow aromatyzowanych.
Czerwony ocet jest jest najlepszy do przyprawiania delikatnych salat bez
wyraznego smaku, (np. salaty zielonej), gdyz ma bardziej wyrazisty smak.
Uzywa sie go do gotowania czerwonej kapusty, a jego kropla dodaje smaku
smazonej watrobce cielecej, sanguette (potrawie z krwi kurzej), potrawom
z czerwonego miesa, sosowi pieprzowemu, a nawet jajkom sadzonym.
>
> A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?
Nie ma oleju z trufli. Chodzi cu zapewne o olej aromatyzowany truflami,
mogacy sluzyc jako tansaz namiastka trufli.
> > znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
> > uzywac, czym sie roznia?
Bialy jest z bialego wina, czerwony z czerwonego.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-17 22:56:02
Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?Dziekuje Wladyslawie za odpowiedz.
Czy smazac np. mieso moge dodac troche ciemnego balsamico? Czy tez nie
nadaje sie on raczej do tych celow?
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> schreef in bericht
news:1eoyu20.1vfz5181fy4ufhN%wlos@tele.com.pl...
> > A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?
>
> Nie ma oleju z trufli. Chodzi cu zapewne o olej aromatyzowany truflami,
> mogacy sluzyc jako tansaz namiastka trufli.
>
Pewnie masz racje. Tak samo powstaje pewnie olej czosnkowy....
Pozdr.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |