Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Grupy

Szukaj w grupach

 

ocet winny:bialy i czerwony-do czego?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-16 16:56:33

Temat: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
uzywac, czym sie roznia?



--
Rena

PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-16 18:09:44

Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
Od: "Danka" <j...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
lepszy - bianco czy ten czarny.

A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?

Pozdr.,
Danka


"rena" <r...@a...net.pl> schreef in bericht
news:3a8d5b36$1@news.vogel.pl...
> znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
> uzywac, czym sie roznia?
>
>
>
> --
> Rena
>
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-16 19:16:43

Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
> lepszy - bianco czy ten czarny.

oj nie - on nie jest czarny tylko w kolorze czerwonego wina! a bialy jestw
kolorze bialego wina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-16 20:47:18

Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8d5b36$...@n...vogel.pl...
> znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego
je
> uzywac, czym sie roznia?
postępuj podobnie jak z winami białym i czerwonym. Pamiętasz, które do
jakiego mięsa?
pozsdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 08:44:42

Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Danka <j...@z...nl> wrote:

> No wlasnie. Kilka dni temu zadalam prawie identyczne pytanie: ktory jest
> lepszy - bianco czy ten czarny.

Lepszy -- zalezy do czego, czerwony ma na pewno wiecej smaku niz bialy.
A czarny to pewnie balsamico?

Wg. "Larousse gastronomique":

Bialy ocet uzywany jest do przyprawiania endywii, salaty rzymskiej,
cykorii, do marynowania mies, dziczyzny i ryb, do przygotowywania
"beurre blanc" (bialego sosu maslanego), sosu holenderskiego i
bearnenskiego, do dodprawinia beurre noissette (ciemnego sosu z masla) i
do deglasacji. Tradycyjny francuski bialy ocet jest najlepszy do
przygotowywania w domu octow aromatyzowanych.
Czerwony ocet jest jest najlepszy do przyprawiania delikatnych salat bez
wyraznego smaku, (np. salaty zielonej), gdyz ma bardziej wyrazisty smak.
Uzywa sie go do gotowania czerwonej kapusty, a jego kropla dodaje smaku
smazonej watrobce cielecej, sanguette (potrawie z krwi kurzej), potrawom
z czerwonego miesa, sosowi pieprzowemu, a nawet jajkom sadzonym.



>
> A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?

Nie ma oleju z trufli. Chodzi cu zapewne o olej aromatyzowany truflami,
mogacy sluzyc jako tansaz namiastka trufli.

> > znalazlam w sklepie 2 rodzaje octu winnego: bialy i czerwony. do czego je
> > uzywac, czym sie roznia?

Bialy jest z bialego wina, czerwony z czerwonego.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-17 22:56:02

Temat: Re: ocet winny:bialy i czerwony-do czego?
Od: "Danka" <j...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje Wladyslawie za odpowiedz.
Czy smazac np. mieso moge dodac troche ciemnego balsamico? Czy tez nie
nadaje sie on raczej do tych celow?

"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> schreef in bericht
news:1eoyu20.1vfz5181fy4ufhN%wlos@tele.com.pl...


> > A czy wie ktos moze czy olej z truffli jest dobry?
>
> Nie ma oleju z trufli. Chodzi cu zapewne o olej aromatyzowany truflami,
> mogacy sluzyc jako tansaz namiastka trufli.
>
Pewnie masz racje. Tak samo powstaje pewnie olej czosnkowy....

Pozdr.
Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

migreny
RE: Dzien dobry...
Ananasowiec - inaczej
Dzien dobry...
'Kolacja ze slimakami'

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »