| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-16 10:34:12
Temat: Ananasowiec - inaczejRobilam wczoraj ananasowiec wg nieco innego przepisu niz
byl niedawno podawany na grupie, ciasto jest smaczne i masa
z cala pewnoscia nie jest za rzadka, ma dobra konsystencje.
Oto ten przepis:
ANANASOWIEC
Biszkopt upieczony wg sprawdzonego przepisu :)
Masa kremowa:
1 puszka ananasow,
2 galaretki cytrynowe,
1 budyn waniliowy,
1 margaryna.
Wykonanie:
Odlac sok z ananasow i dolac do niego 0,5 l wody.
Z tego odlac 0,5 szkl. plynu i rozmieszac w nim budyn.
Reszte zagotowac, wsypac galaretki, dokladnie rozmieszac i na tym
ugotowac budyn. Przestudzic i jeszcze lekko cieply zmiksowac
dokladnie z margaryna.
Do wystudzonej masy dodac pokrojone drobniutko ananasy.
Mozna zostawic kilka cieniutkich plasterkow ananasa do dekoracji
(przekroic delikatnie plasterki w polowie wysokosci).
Teraz sa 2 mozliwosci:
- biszkopt przekroic na pol i przelozyc masa ananasowa.
- biszkopt przekroic na pol, przelozyc polowa masy ananasowej,
reszte rozsmarowac na wierzchu biszkoptu, udekorowac
cieniutkimi plasterkami ananasa i zalac galaretka np. brzoskwiniowa.
Ja zrobilam ten drugi wariant, polecam, jest naprawde pyszne.
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-16 13:49:23
Temat: Re: Ananasowiec - inaczejA ja sie niedawno zastanawialam, jaka masa by mi wyszla ( jesli by wyszla )
ze zmieszania prawie zastygnietej galaretki z prawie zastygnietym budyniem.
Czy takie cos zastygloby normalnie dajac jakas smaczna mase do tortow?
Pozdr.,
Danka
"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> schreef in bericht
news:96j1vu$mss$1@slimek.man.lublin.pl...
> Robilam wczoraj ananasowiec wg nieco innego przepisu niz
> byl niedawno podawany na grupie, ciasto jest smaczne i masa
> z cala pewnoscia nie jest za rzadka, ma dobra konsystencje.
> Oto ten przepis:
>
> ANANASOWIEC
>
> Biszkopt upieczony wg sprawdzonego przepisu :)
>
> Masa kremowa:
>
> 1 puszka ananasow,
> 2 galaretki cytrynowe,
> 1 budyn waniliowy,
> 1 margaryna.
>
> Wykonanie:
>
> Odlac sok z ananasow i dolac do niego 0,5 l wody.
> Z tego odlac 0,5 szkl. plynu i rozmieszac w nim budyn.
> Reszte zagotowac, wsypac galaretki, dokladnie rozmieszac i na tym
> ugotowac budyn. Przestudzic i jeszcze lekko cieply zmiksowac
> dokladnie z margaryna.
> Do wystudzonej masy dodac pokrojone drobniutko ananasy.
> Mozna zostawic kilka cieniutkich plasterkow ananasa do dekoracji
> (przekroic delikatnie plasterki w polowie wysokosci).
>
> Teraz sa 2 mozliwosci:
> - biszkopt przekroic na pol i przelozyc masa ananasowa.
> - biszkopt przekroic na pol, przelozyc polowa masy ananasowej,
> reszte rozsmarowac na wierzchu biszkoptu, udekorowac
> cieniutkimi plasterkami ananasa i zalac galaretka np. brzoskwiniowa.
>
> Ja zrobilam ten drugi wariant, polecam, jest naprawde pyszne.
>
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-16 13:56:11
Temat: Re: Ananasowiec - inaczejUżytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> A ja sie niedawno zastanawialam, jaka masa by mi wyszla ( jesli by wyszla )
> ze zmieszania prawie zastygnietej galaretki z prawie zastygnietym budyniem.
> Czy takie cos zastygloby normalnie dajac jakas smaczna mase do tortow?
Pozostaje tylko wyprobowac cos takiego... :)
W masie ananasowej dodatek margaryny powoduje uzyskanie wlasciwej
konsystencji kremu.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |