Data: 2002-05-26 09:35:42
Temat: Re: od czeg zaczac dzien - owoce czy warzywa?
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:acmg5s$hle$1@news.onet.pl...
>
> juz dawno mialam ci sie pytac co to znaczy "glikozylacja" ?
"Glikolizacja" to potoczne określenie reakcji chemicznej prowadzącej do
wiązania się cukrów z białkami. W organiźmie reakcja ta służy do
"etykietowania" białek i jest prowadzona pod ścisłą kontrolą enzymatyczną.
Jednak występuje też glikolizacja nieenzymatyczna (zwana w skrócie
glikacją), która występuje przy wyższych stężeniach cukru we krwi. Dotyczy
ona szczególnie cukrzyków, ale nie tylko. U cukrzyków jest zauważalna, bo
powoduje przyspieszone niszczenie nerek, atakuje gałkę oczną (najdłużej
żyjące białko - krystalinę), niszczy osłonkę mielinową nerwów i przyspiesza
powstawanie miażdżycy. U ludzi, którzy nie chorują na cukrzycę, a jedzą tak,
że mają "piki" cukru we krwi niszczenie białek przez cukry postępuje dużo
wolniej, jest niezauważalne, ale kumuluje się i objawia chorobami w
starszym wieku.
Pozdrawiam
Leszek
|