Data: 2009-04-30 16:32:36
Temat: Re: odchudzanie-co jesc ?
Od: " Karol" <j...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Karol <j...@W...gazeta.pl> napisał(a):
> o...@t...pl napisał(a):
> > Jednej rzeczy nie rozumiem. Ponoc najsilniej skorelowany ze zmianami
> > miazdzycowymi jest poziom triglicerydow, a te glownie sa syntetyzowane
> > z cukru w watrobie. Znacznie mniejszy wplyw ma ilosc dostarczanych
> > tluszczow. Skad wiec bylby tak duzy wplyw tych diet na rozwoj
> > miazdzycy (pomijam przypadki ludzi z zaburzeniami metabolizmu
> > tluszczow)?
Jednym z kolejnych czynnikow podwyzszonego ryzyka ktory moze odgrywac powazna
role w etiologii chorob wiencowych, okazuje sie byc np.wielkosc i gestosc
czasteczek LDL. Male, zbite czasteczki LDL organizm wytwarza wlasnie z
weglowodanow, natomiast z tluszczy zwierzecych organizm produkuje czasteczki
LDL wieksze i mniej upakowane i te stanowia mniejsze zagrozenie w rozwoju tych
chorob.
Ponizej przytaczam badania ktore przeprowadzono w etnicznej grupie pacjentow
Japonskich (genetyka !), ktorzy pomimo niskich poziomow LDL i mniej masywnej
nadwagi w porownaniu do grupy etnicznej pacjentow pochodzacych z krajow
zachodnich, cierpieli na choroby wiencowe:
Background: It remains unclear how closely the small dense low-density
lipoprotein (LDL) (diameter ≤25.5nm) is associated with various types of
coronary heart disease (CHD) in Japanese patients, an ethnic group with lower
serum cholesterol levels and less massive obesity compared with Western
populations
http://www.medscape.com/viewarticle/446747
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|