« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-15 09:11:16
Temat: odnośnie omletówja mam od dłuższego czasu ochotę na omlet z warzywami smażonymi w nim - mam
problem bo nie wiem jakie warzywa wybrać i wrzucić i smażyć i w jakiej
kolejności?
czym doprawiać? czy dodać sera żółtego do środka czy nim posypać? czy ubijać
białka? czy razem wszystko miesząc? jeny ile pytań !! może ktoś ma jakieś
fajne przepisy - może link?
pozdrawiam ze słonecznego Gdańska Aneczka ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-15 09:19:24
Temat: Re: odnośnie omletów
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bk3vri$gg0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ja mam od dłuższego czasu ochotę na omlet z warzywami smażonymi w nim -
mam
> problem bo nie wiem jakie warzywa wybrać i wrzucić i smażyć i w jakiej
> kolejności?
> czym doprawiać? czy dodać sera żółtego do środka czy nim posypać? czy
ubijać
> białka? czy razem wszystko miesząc? jeny ile pytań !! może ktoś ma jakieś
> fajne przepisy - może link?
widze, ze sporo osob ma takie dylematy;-) Ja z kolei zastanawiam sie czy
ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia mozna jakos z jajkami polaczyc, ale
nie w postaci jajecznicy, tylko razem usmazone. Robilam kiedys takie danie w
ktorym pokrojone w plastry surowe ziemniaki smazylo sie a potem zalewalo
masa jajeczna, ale czy tak mozna zrobic z gotowanymi ziemniakami czy raczej
paskudztwo wyjdzie?
pozdrawiam
Basia, z ugotowanymi ziemniakami i surowka z kiszonej kapusty w lodowce,
dumajaca jak z tego smaczny i szybki obiad zrobic.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 09:33:57
Temat: Re: odnośnie omletów
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bk4085$i56$1@nemesis.news.tpi.pl...
> widze, ze sporo osob ma takie dylematy;-) Ja z kolei zastanawiam sie czy
> ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia mozna jakos z jajkami polaczyc,
ale
> nie w postaci jajecznicy, tylko razem usmazone. Robilam kiedys takie danie
w
> ktorym pokrojone w plastry surowe ziemniaki smazylo sie a potem zalewalo
> masa jajeczna, ale czy tak mozna zrobic z gotowanymi ziemniakami czy
raczej
> paskudztwo wyjdzie?
Paskudztwo to moze nie... Moja mama tak czasem robi: odsmaza ziemniaki
pokrojone w plastry, a potem wbija do tego jajko lub dwa. Moze to i dobre,
ale ja wole bez jajek.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 09:53:20
Temat: Re: odnośnie omletówdodasz jeszcze do tego podduszonej cebulki i bedziesz miala hiszpanska
tortille:)
pozdrawiam
--
Paula
p...@o...pl
ale czy tak mozna zrobic z gotowanymi ziemniakami czy raczej
> paskudztwo wyjdzie?
>
>
> pozdrawiam
> Basia, z ugotowanymi ziemniakami i surowka z kiszonej kapusty w lodowce,
> dumajaca jak z tego smaczny i szybki obiad zrobic.
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 09:58:17
Temat: Re: odnośnie omletów
Użytkownik "Paula_do" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk4228$2a7$1@inews.gazeta.pl...
> dodasz jeszcze do tego podduszonej cebulki i bedziesz miala hiszpanska
> tortille:)
>
ta nazwa uciekla mi z glowy;-) tylko ze tortilla to chyba wlasnie z surowymi
i wplastrach posmazonymi ziemniakami a ja mam ugotowane ziemniaki...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 10:34:44
Temat: Re: odnośnie omletów> Ja z kolei zastanawiam sie czy
> ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia mozna jakos z jajkami polaczyc,
ale
> nie w postaci jajecznicy, tylko razem usmazone.
========
Cytuję za dużym formatem:
Frittata z ziemniakami i rozmarynem
Kinga Rudnicka 13-08-2003 01:00
(dla 6 osób)
1/2 kg ziemniaków
kilka kropel octu winnego
2-3 gałązki rozmarynu
6 jajek
3 łyżki masła
ok. 6 łyżek oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka
i zalewamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem octu win-nego.
Gotujemy przez minutę od chwili, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć,
następnie odcedzamy, osuszamy ściereczką i rumienimy na rozgrzanym na
patelni tłuszczu (masło i 2-3 łyżki oliwy) z dodatkiem 1 gałązki rozmarynu.
Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Jajka ubijamy w miseczce na jednolitą masę, doprawiamy solą, pieprzem i
roztartym rozmarynem. Wylewamy na rozgrzaną na patelni pozostałą oliwę,
wykładamy ziemniaki, smażymy przez około 4 minut, a gdy się zetnie i
zrumieni, przewracamy na drugą stronę przy użyciu pokrywki.
Omlet podajemy raczej na zimno, pokrojony w kostkę, najlepiej z zieloną
sałatą.
waldek
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 11:00:12
Temat: Re: odnośnie omletów=======
Zapomniałem dopisać, że sprawdziłem już ten przepis. Jest OK (choć dodałem
jeszcze szpinak, który bardzo mi pasował i jajek i do ziemniaków).
waldek
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 11:12:34
Temat: Re: odnośnie omletów
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk4661$ekf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> =======
> Zapomniałem dopisać, że sprawdziłem już ten przepis. Jest OK (choć dodałem
> jeszcze szpinak, który bardzo mi pasował i jajek i do ziemniaków).
>
> waldek
> =======
>
> no to ja dzis sprawdze z ziemniakami z wczorajszego obiadu, ryzyko
wlasciwie zadne a szansa na obiad jest;-) W najgorszym razie zjemy sama
surowke;-))
pozdrawiam i dziekuje
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 12:05:59
Temat: Re: odnośnie omletów======== a mi ktoś pomoże? =================
p l i s s - buziaki ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-15 12:10:05
Temat: Re: odnośnie omletów
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bk3vri$gg0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ja mam od dłuższego czasu ochotę na omlet z warzywami smażonymi w nim -
mam
> problem bo nie wiem jakie warzywa wybrać i wrzucić i smażyć i w jakiej
> kolejności?
Kiedys na okraglo robilam sobie takie omlety (z lenistwa, zamiast obiadu;).
Dobre wychodzily z zielonym groszkiem i z pieczarkami. Groszek z puszki po
prostu wrzucalam do ciasta (pisze "ciasto" bo zawsze dodaje odrobine maki do
jajek) i tak zasmazalam. Pieczarki najpierw obsmazalam, odsaczalam z
tluszczu, laczylam z ciastem i tak zasmazalam. Mozna tez od razu wylac mase
jajeczna na warzywa na patelni, ale dla mnie wygodniejsza jest ta pierwsza
metoda. Tym sposobem mozna robic omlet z cebulka, papryka itp. Trzeba troche
poeksperymentowac z czym najbardziej smakuje.
> czym doprawiać?
Tym, czym lubisz ;) Sol, wegeta, pieprz...
czy dodać sera żółtego do środka czy nim posypać? czy ubijać
> białka? czy razem wszystko miesząc? jeny ile pytań !! może ktoś ma jakieś
> fajne przepisy - może link?
Ja posypalabym omlet tym serem (kiedy bedzie juz nieco sciety), zlozyla go
na pol i tak jeszcze momencik podsmazyla.
Dzieki ubitym jajkom omlet jest nieco bardziej puszysty. Ale mozna tez
wszystko dobrze wymieszac, tak jakby sie ubijalo bialko. Zrob raz tak, raz
tak i zobaczysz czy jest wielka roznica ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |