« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-05-17 19:11:13
Temat: Re: ogórki małosolne - gdzie koper (ubiegłoroczny) i chrzan w Krakowie?waldek wrote:
> To już?!! Myślałem, że dopiero co zostały wysiane. Zimna Zośka i ci
> ogrodnicy... Sam też uprawiam. Pierwsze ogórki w połowie maja?
> Gratulacje. Super mutanty. A może to izraekskie lub
> południowoafrykańskie?
A cholera wie skąd sprowadzane. Wolę chyba nie wiedzieć... Były w każdym
razie twarde, jędrne i nawet jakby pachniały ogórkami gruntowymi (dyskretnie
jednego obwąchałam), więc pomyslałam, że zaryzykuję. Natomiast od wczoraj
szukam suszonego kopru (na zielonym to nie to samo) i chrzanu, i nie ma,
psiakość, a przynajmniej nie w osiedlowych zieleniakach. Pani z jednego z
nich doradzała mi użycie jakiejś suszonej mieszanki do kiszenia, ale nie
wzbudziła mojego zaufania.... No i ogórcy czekają na małosolnośc, a tu
ingrediencji brak. Jeszcze się na Kleparz jeden i drugi przejdę, może tam
coś, ktoś.
A może któryś z Grupowiczów poradzi gdzie w Krakowie owe nabędę?
--
pozdrawiam
reszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-05-17 19:13:59
Temat: Re: ogórki małosolneTomekD wrote:
> Póki się nie zrobi własnych to mozna o tym nie wiedzieć :-)
Robilim własne, robilim...ale efekty były różne, stąd pytanie :)
--
pozdrawiam
reszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-05-17 20:15:42
Temat: Re: ogórki małosolne
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e4euei$r8l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>... Kiedy są
>> najlepsze - jak są już kwaskowate, ale jeszcze nie do końca ukwaszone.
>> Bo później są to już nie małosolne, a kiszone - też dobre.
>
> Poczekaj do gruntowych, te które są w sprzedaży nie nadają się do
> kiszenia...
Calkowicie popieram ,te z gruntu dopiero maja pelen smak i wartosc.
juras
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-05-18 12:17:02
Temat: Re: ogórki małosolneyuras napisał(a):
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e4euei$r8l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> ... Kiedy są
>>> najlepsze - jak są już kwaskowate, ale jeszcze nie do końca ukwaszone.
>>> Bo później są to już nie małosolne, a kiszone - też dobre.
>> Poczekaj do gruntowych, te które są w sprzedaży nie nadają się do
>> kiszenia...
>
> Calkowicie popieram ,te z gruntu dopiero maja pelen smak i wartosc.
> juras
Te pod folią też sa z gruntu [prawdziwe].
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-07-03 09:44:07
Temat: Re: ogórki małosolneSyla napisał(a):
> zalewam wrzatkiem, ponoć szybciej dochodzą, po dwóch dniach można już
> praktycznie je jeść
Tez zalewam wrzatkiem, a przy takich upalach nawet juz na drugi dzien
mozna zaczac jesc. Z sola tez nie wydziwiam, zazwyczaj dodaje
niejodowana, ale jak nie ma, to jodowana tez moze byc. Z dodatkow tylko
czosnek i koper (lub wrecz koperek). I jeszcze nie zdarzylo sie, zeby
splesnialy albo byly niedobre.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-07-03 15:14:51
Temat: Re: ogórki małosolne
"Theli" <p...@w...pl> wrote in message
news:e8aos2$ta1$1@opal.icpnet.pl...
> Syla napisał(a):
>
>> zalewam wrzatkiem, ponoć szybciej dochodzą, po dwóch dniach można już
>> praktycznie je jeść
>
> Tez zalewam wrzatkiem, a przy takich upalach nawet juz na drugi dzien
> mozna zaczac jesc. Z sola tez nie wydziwiam, zazwyczaj dodaje
> niejodowana, ale jak nie ma, to jodowana tez moze byc. Z dodatkow tylko
> czosnek i koper (lub wrecz koperek). I jeszcze nie zdarzylo sie, zeby
> splesnialy albo byly niedobre.
>
>
> th
Bez korzenia i liści chrzanu? Liści winogron, porzeczek, wiśni i dębu?
Bez gorczycy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-07-03 16:04:44
Temat: Re: ogórki małosolneIn article <e8bca3$n7q$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> Bez korzenia i liści chrzanu? Liści winogron, porzeczek, wiśni i dębu?
> Bez gorczycy?
Przecież mowa o małosolnych.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-07-03 17:10:25
Temat: Re: ogórki małosolne
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-6B67FA.18044403072006@news.gazeta.pl...
> In article <e8bca3$n7q$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>
>> Bez korzenia i liści chrzanu? Liści winogron, porzeczek, wiśni i dębu?
>> Bez gorczycy?
>
> Przecież mowa o małosolnych.
>
> Władysław
A czymże się różnią od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
roztworze...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-07-03 18:12:19
Temat: Re: ogórki ma"osolneIn article <e8bj6a$sms$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-6B67FA.18044403072006@news.gazeta.pl...
> > In article <e8bca3$n7q$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> >
> >
> >> Bez korzenia i li?ci chrzanu? Li?ci winogron, porzeczek, wi?ni i debu?
> >> Bez gorczycy?
> >
> > Przecie? mowa o ma"osolnych.
> >
> > W"adys"aw
>
> A czym?e sie ró?ni? od normalnych kiszonych? Czasem przebywania w
> roztworze...
Aha, aha
W.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-07-03 19:04:48
Temat: Re: ogórki małosolneWladyslaw Los napisał(a):
>> Bez korzenia i liści chrzanu?
Tak, nie lubie ogorkow kiszacych sie z chrzanem.
> Liści winogron, porzeczek, wiśni i dębu?
Rowniez tak, nie mam dostepu do takowych.
>> Bez gorczycy?
Oczywiscie.
>
> Przecież mowa o małosolnych.
No wlasnie, malosolne ogorki bez tych wszystkich udziwnien wychodza
naprawde bardzo dobre.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |