« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-11-15 17:46:02
Temat: Re: oliwa z pepperoni
"BBjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:fhi0d0$cc7$1@inews.gazeta.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>> Wlasnie kosumuje takie ze stycznia, i jeszcze nie do konca tak
>> piekielne jak by wypadalo.
>
> Prawie rok.
> Można na to spojrzeć optymistycznie.
> --
> BBjk
Rozetrzeć w porcelanowym moździeżu paprykę (świeżą lub suszoną, a nawet
mieloną) z odrobiną soli, a później paroma kroplami oleju. I dopiero w
butelce lub słoiku zalac olejem czy oliwą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-11-15 18:19:35
Temat: Re: oliwa z pepperoni
"BBjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:fhh6oa$lmi$1@inews.gazeta.pl...
> Do tej pory robiłam ją dodając małe świeże papryczki. Jak myślicie, z
> suszonymi będzie równie ognista?
jak zrobić taką oliwę? Ile papryczek trzeba dać a ile oliwy, żeby uzyskać
dobry efekt?
Czy podobnie można zrobić np. oliwę z czosnkiem lub z czosnkiem i chili
(widziałam takie w sklepach) albo z ziołami?
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-11-15 18:30:11
Temat: Re: oliwa z pepperoniAnia pisze:
> jak zrobić taką oliwę?
Bardzo prosto. Do czystych i suchych niewielkich butelek wkładasz, co
chcesz (rozgniecione ząbki czosnku, papryczki,świeże, umyte i osuszone
zioła: tymianek, bazylię, rozmaryn, czy inne) i zalewasz oliwą. Ważna
jest czystość i suchość wszystkiego, by nie pleśniało i jakość oliwy.
Czosnkową masz już po ok. tygodniu. Istotne jest też, by oliwa
przykrywała to, co nią zalane. Jak zużyjesz oliwę na tyle, że będą
wystawać gałązki ziół, czy inne składniki, można dołożyć tego czegoś i
dolać oliwy.
Ile papryczek trzeba dać a ile oliwy, żeby uzyskać
> dobry efekt?
No nie wiem, daję na oko, dość dużo.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-11-15 18:46:41
Temat: Re: oliwa z pepperoniBBjk napisał(a):
> No nie wiem, daję na oko, dość dużo.
A oko masz niezłe ;)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-11-15 18:54:52
Temat: Re: oliwa z pepperoniricho nazca pisze:
> A oko masz niezłe ;)
NTG.
--
B.(zaraz ktoś nas opieprzy. I słusznie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-11-15 18:58:22
Temat: Re: oliwa z pepperoniIn article <fhhofe$89k$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:
> Romer pisze:
> >> Może być jeszcze bardziej, bo w suszonych "koncetracja ognistości" jest
> >> większa.
> > Bo suzona papryczka mniej wazy i dlatego ostrosc sie koncentruje.
> >
> > Jeśli dodasz 2 papryczki to czy beda suszone czy swieze tak zawszw
> > dwie wiec taka sama zawartosc skladnikow pikantnych.
>
> Zastanawiałam się, czy oliwa z tych suszonych wyciągnie piekielność tak,
> jak ze świeżych. Zalane już są, więc niebawem się dowiem.
Sładniki stanowiące o smaku papryki rozpuszczają się w tłuszczach, a nie
w wodzie.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-11-15 21:03:33
Temat: Re: oliwa z pepperoniUżytkownik "BBjk"
> Czosnkową masz już po ok. tygodniu. Istotne jest też, by oliwa przykrywała
> to, co nią zalane. Jak zużyjesz oliwę na tyle, że będą wystawać gałązki
> ziół, czy inne składniki, można dołożyć tego czegoś i dolać oliwy.
jeśli wystaje czosnek- spokojnie można go używać do potraw :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-11-16 05:10:33
Temat: Re: oliwa z pepperoni
"Bluzgacz" <p...@w...org> wrote in message
news:fhhp4v$mv6$1@news.albasani.net...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:fhhomg$mi2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Przeciez mowiles publicznie po raz kolejny ze konczysz pisac, dlaczego
wiec
> nie spierdalasz meska pizdo bez honoru?
> Kazdy cie ma tutaj za scierwo.
Są tu porządni ludzie oprócz bassetów i bluzgaczy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |