Data: 2011-09-14 07:56:29
Temat: Re: owoce derenia
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 13 Sep 2011 21:51:41 +0200, Krycha napisał(a):
> Nie znałam tej metody, może uda mi się z niej skorzystać.
W sumie to drylowanie nie jest aż tak konieczne. Ale lepiej wtedy taka
konfitura wygląda i smakuje.
"KONFITURY Z DERENIA
Składniki:
1 kg owoców derenia, 2 kg cukru, 1,5 szklanki wody.
Wykonanie:
Umyte i przebrane owoce razem z pestkami (lub wydrylowane) wsypać do syropu
sporządzonego z wody i cukru. Gotować na małym płomieniu ok. 15 minut.
Odstawić na kilkanaście godzin do wystudzenia i ewentualnie powtórzyć
podgrzewanie.
Przełożyć do słoików i zamknąć.
Owoce z konfitury nadają się do dekorowania tortów i kremów, oraz syropów
do napojów."
http://www.potrawyregionalne.pl/261,1403,PRZETWORY_Z
_DERENIA_WLASCIWEGO_.htm
--
XL
|