Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia patelnia do smażenia bez tłuszczu

Grupy

Szukaj w grupach

 

patelnia do smażenia bez tłuszczu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-01-30 11:25:42

Temat: Re: patelnia do smażenia bez tłuszczu
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** spring_, 2006-01-29 19:57:

>> Nie chce wnikac czemu tak boisz sie tluszczu, ale jesli calkowicie
>> bedziesz go unikala, moze ci sie odbic negatywnie na twoim zdrowiu:(

> Nie boję się tłuszczu. Szczególnie tego dobrego. Oliwa z oliwek i olej z
> pestek winogron jest w każej zupie i sałatce. Nie lubię baaardzo tego ze
> smażenia. I jego chcę unikać.

Odrobinę nie tłuszczu raczej nie zaszkodzi. :) Polecam olej arachidowy,
jest dosyć smaczny (tzn. właściwie neutralny) i ma więcej witamin od
innych olejów do smażenia. Całkowicie bez tłuszczu to można smażyć na
dobrej patelni (z powłoką teflonową), ale to też zależy od tego co
smażysz, niektóre produkty same wydzielają tłuszcz czy puszczają soki.
Inne nie. Ale jestem zdania, że łyżeczka oleju (na dobrą patelnię tyle
wystarczy) raczej jest nieodczuwalna. :) Po smażeniu możesz odsączyć
olej kładąc usmażone produkty na ręczniku papierowym czy papierze
kanapkowym.

Co do kotletów sojowych to jak robisz? Jak wychodzą suche to wypadałoby
je wpierw obgotować w bulionie, czy zamarynować w jakimś sosiku.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-01-30 11:30:11

Temat: Re: patelnia do smażenia bez tłuszczu
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

spring_ napisał(a):
> [...] Nie lubię baaardzo tego ze
> smażenia. I jego chcę unikać.

Ja też nie lubię, dlatego zawsze olej rozgrzewam do odpowiedniej
temperatury, wrzuć ziarnko soli i jak skwierczy to jest dobra
temperatura do smażenia, jak przegrzejesz to spalisz tłuszcz i potrawę.
Jak włożysz do zimnego tłuszczu to potrawa jeszcze bardziej nasiąknie
tłuszczem. W zbyt gorącym oleju potrawy też nasiąkają tłuszczem.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-01-30 21:08:13

Temat: Re: patelnia do smażenia bez tłuszczu
Od: "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Witam serdecznie,
> czy znacie patelnie, na których można n a p r a w d ę smażyć bez tłuszczu?
> Producenci często reklamują tak swoje produkty, ale nie zawsze jest to
> zgodne z prawdą.
>
>Witam ja smaże bez tłuszczu albo naprawdę z jego odrobiną na patelni
żeliwnej i nawet jak mi przywrze kotlet to jak się troche przypali to go
ładnie podważe i on odskoczy lubie własnie tak przygotowane kotlety
Pozdrawiam JULIUSZ



PS a patelnię żeliwną mozan kupić u mnie n aukcji
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=263
673


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kiszona czerwona kapusta - i co dalej ???
.fm ***Hot stuff - check this out !!! .fm
litchikg-sliwka chinska
Koncentrat - ile dobry od otwarcia?
Faworki. Czemu nie chrupiące?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »