| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-01-30 11:25:42
Temat: Re: patelnia do smażenia bez tłuszczu** spring_, 2006-01-29 19:57:
>> Nie chce wnikac czemu tak boisz sie tluszczu, ale jesli calkowicie
>> bedziesz go unikala, moze ci sie odbic negatywnie na twoim zdrowiu:(
> Nie boję się tłuszczu. Szczególnie tego dobrego. Oliwa z oliwek i olej z
> pestek winogron jest w każej zupie i sałatce. Nie lubię baaardzo tego ze
> smażenia. I jego chcę unikać.
Odrobinę nie tłuszczu raczej nie zaszkodzi. :) Polecam olej arachidowy,
jest dosyć smaczny (tzn. właściwie neutralny) i ma więcej witamin od
innych olejów do smażenia. Całkowicie bez tłuszczu to można smażyć na
dobrej patelni (z powłoką teflonową), ale to też zależy od tego co
smażysz, niektóre produkty same wydzielają tłuszcz czy puszczają soki.
Inne nie. Ale jestem zdania, że łyżeczka oleju (na dobrą patelnię tyle
wystarczy) raczej jest nieodczuwalna. :) Po smażeniu możesz odsączyć
olej kładąc usmażone produkty na ręczniku papierowym czy papierze
kanapkowym.
Co do kotletów sojowych to jak robisz? Jak wychodzą suche to wypadałoby
je wpierw obgotować w bulionie, czy zamarynować w jakimś sosiku.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-01-30 11:30:11
Temat: Re: patelnia do smażenia bez tłuszczuspring_ napisał(a):
> [...] Nie lubię baaardzo tego ze
> smażenia. I jego chcę unikać.
Ja też nie lubię, dlatego zawsze olej rozgrzewam do odpowiedniej
temperatury, wrzuć ziarnko soli i jak skwierczy to jest dobra
temperatura do smażenia, jak przegrzejesz to spalisz tłuszcz i potrawę.
Jak włożysz do zimnego tłuszczu to potrawa jeszcze bardziej nasiąknie
tłuszczem. W zbyt gorącym oleju potrawy też nasiąkają tłuszczem.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-01-30 21:08:13
Temat: Re: patelnia do smażenia bez tłuszczu
> Witam serdecznie,
> czy znacie patelnie, na których można n a p r a w d ę smażyć bez tłuszczu?
> Producenci często reklamują tak swoje produkty, ale nie zawsze jest to
> zgodne z prawdą.
>
>Witam ja smaże bez tłuszczu albo naprawdę z jego odrobiną na patelni
żeliwnej i nawet jak mi przywrze kotlet to jak się troche przypali to go
ładnie podważe i on odskoczy lubie własnie tak przygotowane kotlety
Pozdrawiam JULIUSZ
PS a patelnię żeliwną mozan kupić u mnie n aukcji
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=263
673
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |