« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-27 11:06:00
Temat: pielmieni-jak?Czy ktoś ma jakiś łatwy i sprawdzony przepis na pielmieni?
Rodzina męczy mnie już od jakiegoś czasu, a ja nie bardzo wiem jak się od
tego zabrać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-27 15:05:36
Temat: Re: pielmieni-jak?nazgul <k...@w...pl> wrote:
> Czy ktoś ma jakiś "atwy i sprawdzony przepis na pielmieni?
> Rodzina męczy mnie już od jakiegoś czasu, a ja nie bardzo wiem jak się od
> tego zabrać.
A jakie pielmieni cie interesuja? "Kulinarnyj slowar" wymienia po
syberyjsku ukrainsku dalekowschodnie, po uzbeckiu kaukasku i po wlosku
czyli rawioli. Natomiast Elena Molochowiec, autorka najbardziej chyba
znanej rosyjskiej ksiazki kucharskiej, taka rosyjska Monatowa, podaje
jeszcze przepisy na pielmieni z grzybami,
Najslynniejsze sa zapewne pielmieni po syberyjsku. Przepisow ich
przyrzadzenia jest mnostwo, zarowno co do .wykonania jak i podania. W
gruncie rzeczy to nasze pierogi z miesem czy moze kolduny, tyle ze co do
farszu jet zasada, ze powinien byc z dwu gatunkow miesa np. wolowego i
wieprzowego. . Ale np. Aleksandra Kropotkina kaze dac wolowine i loj
nerkowy -- jak do koldunow. A Elena Molochowiec mowi po prostu o
tlustej wolowinie.
Do miesa dodaje sie siekanej cebuli.
Na Syberii przyrzadzano zawsze mnostwo pielmieni na zapas i nadmiar
wywieszano w worku na dworze, gdzie zamarzaly i wysychaly. Mozna je bylo
brac stamtad w razie potrzeby, lub np. wziac na podroz. W podrozy
wystarczlo miec garnek i troche snieu, by je ugotowac.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-27 15:27:12
Temat: Re: pielmieni-jak?Użytkownik nazgul napisał:
> Czy ktoś ma jakiś łatwy i sprawdzony przepis na pielmieni?
> Rodzina męczy mnie już od jakiegoś czasu, a ja nie bardzo wiem jak się od
> tego zabrać.
>
>
Skladniki
50 dkg maki
1 jajko
sol
1/4 szklanki wody
po 20 dkg wolowiny i wieprzowiny
1 cebula
2 zabki czosnku
lyzka masla
pieprz
olej do glebokiego smazenia
szlanka smietany
Przygotowanie
Make przesiac, wysypac na stolnice, nozem zrobic wglebienie wbic jajko i
dodac 1/4 lyzeczki soli oraz wlac wode. Wyrobic na gladkie ciasto i
elastyczne.
Mieso oplukac, osaczyc, zemlec z czosnkiem, dodac posiekana i
zrumieniona cebulka. Mieso wyrobic z 4-5 lyzkami wody, sola i pieprzem.
Ciasto rozwalkowac, szklanka wyciac krazki, klasc na nich kulki miesa i
zlepic w forme pieroga ofc.
Pierozki gotowac w osolonym wrzatku 5 minut od kiedy wyplyna, osaczyc i
klasc na rozgrzany olej smazac na rumiano. Podawac ze smietana.
Te skladniki maja starczyc na 8 porcji, my zjedlismy je we dwojke ;)
Przepis pochodzi z przedostatniej Przyjaciolki...nie wiem na ile to sa
pielmieni ale smakuje to dobrze ;).
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-27 15:39:00
Temat: Re: pielmieni-jak?Dzięki bardzo, ale zdaje się że taki przepis to ja też mam.
Spróbuję , może mi się uda.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-27 16:21:10
Temat: Re: pielmieni-jak?Użytkownik nazgul napisał:
> Dzięki bardzo, ale zdaje się że taki przepis to ja też mam.
> Spróbuję , może mi się uda.
>
>
Wychodza bardzo smaczne.
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |