Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!wsi
siz.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: w...@o...pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pielmieni-jak?
Date: Sat, 27 Sep 2003 17:05:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <1g1yecc.52ym3v1n8ipaeN%wlalos@onet.pl>
References: <bl3quf$8r0$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: tf224.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064675155 13237 80.54.18.224 (27 Sep 2003 15:05:55
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 Sep 2003 15:05:55 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.5b2 (unregistered for 343 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174564
Ukryj nagłówki
nazgul <k...@w...pl> wrote:
> Czy ktoś ma jakiś "atwy i sprawdzony przepis na pielmieni?
> Rodzina męczy mnie już od jakiegoś czasu, a ja nie bardzo wiem jak się od
> tego zabrać.
A jakie pielmieni cie interesuja? "Kulinarnyj slowar" wymienia po
syberyjsku ukrainsku dalekowschodnie, po uzbeckiu kaukasku i po wlosku
czyli rawioli. Natomiast Elena Molochowiec, autorka najbardziej chyba
znanej rosyjskiej ksiazki kucharskiej, taka rosyjska Monatowa, podaje
jeszcze przepisy na pielmieni z grzybami,
Najslynniejsze sa zapewne pielmieni po syberyjsku. Przepisow ich
przyrzadzenia jest mnostwo, zarowno co do .wykonania jak i podania. W
gruncie rzeczy to nasze pierogi z miesem czy moze kolduny, tyle ze co do
farszu jet zasada, ze powinien byc z dwu gatunkow miesa np. wolowego i
wieprzowego. . Ale np. Aleksandra Kropotkina kaze dac wolowine i loj
nerkowy -- jak do koldunow. A Elena Molochowiec mowi po prostu o
tlustej wolowinie.
Do miesa dodaje sie siekanej cebuli.
Na Syberii przyrzadzano zawsze mnostwo pielmieni na zapas i nadmiar
wywieszano w worku na dworze, gdzie zamarzaly i wysychaly. Mozna je bylo
brac stamtad w razie potrzeby, lub np. wziac na podroz. W podrozy
wystarczlo miec garnek i troche snieu, by je ugotowac.
Wladyslaw
|