Data: 2003-09-27 15:27:12
Temat: Re: pielmieni-jak?
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik nazgul napisał:
> Czy ktoś ma jakiś łatwy i sprawdzony przepis na pielmieni?
> Rodzina męczy mnie już od jakiegoś czasu, a ja nie bardzo wiem jak się od
> tego zabrać.
>
>
Skladniki
50 dkg maki
1 jajko
sol
1/4 szklanki wody
po 20 dkg wolowiny i wieprzowiny
1 cebula
2 zabki czosnku
lyzka masla
pieprz
olej do glebokiego smazenia
szlanka smietany
Przygotowanie
Make przesiac, wysypac na stolnice, nozem zrobic wglebienie wbic jajko i
dodac 1/4 lyzeczki soli oraz wlac wode. Wyrobic na gladkie ciasto i
elastyczne.
Mieso oplukac, osaczyc, zemlec z czosnkiem, dodac posiekana i
zrumieniona cebulka. Mieso wyrobic z 4-5 lyzkami wody, sola i pieprzem.
Ciasto rozwalkowac, szklanka wyciac krazki, klasc na nich kulki miesa i
zlepic w forme pieroga ofc.
Pierozki gotowac w osolonym wrzatku 5 minut od kiedy wyplyna, osaczyc i
klasc na rozgrzany olej smazac na rumiano. Podawac ze smietana.
Te skladniki maja starczyc na 8 porcji, my zjedlismy je we dwojke ;)
Przepis pochodzi z przedostatniej Przyjaciolki...nie wiem na ile to sa
pielmieni ale smakuje to dobrze ;).
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
|