Data: 2004-09-12 19:33:02
Temat: Re: pigwowiec- jak przetworzyc owoce
Od: "Teresa" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara Miącz" <s...@i...te.ria.pl> napisał w wiadomości
news:ci1m9v$3l2$1@inews.gazeta.pl...
>
>
Usunąć nasienniki , zasypac cukrem w ilosci " na oko " conajmniej 0,5 kg
na 1 kg pigwy , a jak pusci sok to go zlac , zagotowac , znowu zalac
owoce , nastepnego dnia znowu sok zlac i zagotowac i wlac.....tak 3-4 x
az sie z owocow zrobia wiory , wtedy zagotowac , wrzace do sloikow i
zakrecic. Syrop jest doskonaly do herbaty a te wiory , grubo posiekane ,
do sernika , ciasta drozdzowego -ciekawsze niz rodzynki.
Mój zeszłoroczny przepis:
Pokroić w cieniutkie plasterki ,usunąć nasienniki,zaznaczam że bardzo
później bolą palce.
1 kl. pigwy + 1 kl. cukru zasypać i co jakiś czas wymieszać do wyklarowania
się ,słoik zakręcić i trzymać w lodówce ,dobre do herbatki na całą
zimę.,ale także do alkoholu.
Pozdrawiam TeresaR
|