Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "jangr" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: powiedzcie czym smarowac chlebek razowy ?
Date: Fri, 12 Jan 2007 08:53:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <eo7eqi$h79$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eo6076$vij$1@news.onet.pl> <s...@m...ant.pl>
Reply-To: "jangr" <j...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: co74.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1168588434 17641 80.53.224.74 (12 Jan 2007 07:53:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Jan 2007 07:53:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:55903
Ukryj nagłówki
Użytkownik "maciek kanski" <n...@s...maila> napisał w wiadomości
news:slrneqd2cr.c.nie.dorobilem@mak.ant.pl...
>> bo tak na sucho juz niemoge
> no to nie jedz chleba w ogóle. Bo łącząc go z tłuszczem niewątpliwie
> działasz na utrzymanie wagi a nie zrzut.
Popieram. Pieczywo jest niezbyt pożądane. Po pierwsze b. dużo węglowodanów,
a po drugie gluten, od którego choruje jelito cienkie (kosmki się
degenerują).
Różni ludzie są różnie odporni na gluten, ale lepiej dać sobie z pieczywem
spokój.
>> a chce cholesterol
> cholesterol zły należy dobrym wypłukać, czyli możesz jeść tłusto (nie łącz
> z
> węglowodanami, jak zrzucasz wagę), ale nie wybieraj tłuszczy nasyconych,
> tj.
> odrzuć zwierzęce i pochodne, a więcej roślinnych.
Smalec to nie jest tłuszcz 100% nasycony, niestety. A wielka szkoda.
Bo nienasycone powodują występowanie wolnych rodników, utleniają
się.
> Generalnie poczytaj sobie skład produktów pod kątem zawartości tłuszczy
> nasyconych/nienasyconych i ich unikaj. Np. zgodnie z radą jadaj ser biały
> 0%,
Ser biały ma kazeinę, która jest niestrawialna. Daj sobie spokój.
> bo e/w tłuszcz w nabiale byłby raczej złym tłuszczem.
Dlaczego złym? Ma bardzo szerokie spektrum tłuszczy od bardzo krótko
łańcuchowych (nawet rozpuszczalnych w wodzie !) do długołańcuchowych.
Enzymy. Jest OK.
> Natomiast orzeszki
> ziemne pod względem jakości tłuszczy są IMHO świetne, sam jestem od nich
> uzależniony:)
Popieram. I mają kwas foliowy.
Pozdr.
jangr
|