Data: 2005-06-21 16:55:17
Temat: Re: prasa
Od: ti-ar <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jaszczur napisał(a):
> Międzynarodowy
> zespół ekspertów przez dziesięć lat obserwował nawyki
> żywieniowe ponad 500 tys. mieszkańców naszego
> kontynentu. Okazało się, że w przypadku osób, które
> każdego dnia zjadały co najmniej dwie 80-gramowe porcje
Dlaczego akurat 80-cio gramowe?
> czerwonego mięsa ryzyko zachorowania było prawie o jedną
> trzecią większe niż u ludzi, którzy czerwone mięso
> spożywali rzadziej niż raz na tydzień.
Jeżeli jedynym kryterium była ilość dobowa to znaczy, że badania te były
bardzo uśrednione (nie brały pod uwagę innych czynników), więc
niemiarodajne. Raczej to był eksperyment z pogranicza ciekawostki niż
badania.
> Dokładnie to samo
> dotyczyło przetworów mięsnych, np. konserw.
Potrzebowali aż dziesięciu lat, by dojść do wniosku, że konserwy są
szkodliwe? Ciekawe ilu lat będą potrzebować, by zbadać wpływ na organizm
ludzki soi modyfikowanej. Smacznego.
Tomek
|