Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prażonki

Grupy

Szukaj w grupach

 

prażonki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-11-28 13:03:21

Temat: prażonki
Od: "Daria" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


czy mozna do prazonek dodac papryke albo pieczarki, probowal ktos?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-11-28 18:22:53

Temat: Re: prażonki
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> czy mozna do prazonek dodac papryke albo pieczarki, probowal ktos?
>
>

jadłam coś takiego u znajomych i uważam, że wszelkie takie modyfikacje to
pomyłka,
dodatek mięsa królika/kurczaka tak samo,

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-11-28 18:27:25

Temat: Re: prażonki
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał
> >
> > czy mozna do prazonek dodac papryke albo pieczarki, probowal ktos?
>
> jadłam coś takiego u znajomych i uważam, że wszelkie takie modyfikacje
to
> pomyłka,
> dodatek mięsa królika/kurczaka tak samo,

Czy prażonka to to samo co pieczonka?
Mogę prosić o ten klasyczny przepis?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-11-28 21:37:19

Temat: Re: prażonki
Od: SiTeK <rs_zapas_@_o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Daria swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
> czy mozna do prazonek dodac papryke albo pieczarki, probowal ktos?
>
Jeżeli mowa o tym co w łodzi nazywa sie prażokami (niedogotowane
ziemniaki utłuczone zmąka ziemniaczana i uprażone) to wszelkie dodatki
do prazoków sa nie najlepsze.

Natomiast podawane z dodatkami sa bayer np. skwareczki z cebulką


--
Sitek wie, że

Gdyby każdy pomyślał o sobie
o każdym by ktoś pomyślał.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-11-29 08:18:23

Temat: Re: prażonki
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > > czy mozna do prazonek dodac papryke albo pieczarki, probowal ktos?
> >
> > jadłam coś takiego u znajomych i uważam, że wszelkie takie modyfikacje
> to
> > pomyłka,
> > dodatek mięsa królika/kurczaka tak samo,
>
> Czy prażonka to to samo co pieczonka?
> Mogę prosić o ten klasyczny przepis?
>

W moich rodzinnych stronach (jura krakowsko-częstochowska) te dwie nazwy
funkcjonowały jako określenie tej samej potrawy.

Przepis:
Garnek żeliwny na nożkach z dokręcaną pokrywką, natrzeć margaryną (masło
odpada, smalec też), wyłożyć ścianki plastrami boczku.
Obrane ziemniaki pokroić w grube plastry, mozna też zapełnić garnek obranymi
całymi małymi ziemniakami - a na pewno pierwszą warstwę najlepiej zrobić z
całych małych ziemniaków.
Ziemniaki nie mogą być młode, ani takie które się szybko rozgotowują.

Ułożyć warstwę:
1. ziemniaków, posypać solą i pieprzem ziołowym (żadne majeranki i inne
przyprawy, tylko sól i pieprz ziołowy),
2. warstwę pokrojonej w piórka cebuli,
3. warstwę pokrojonej w plasterki cienkiej kiełbasy (jak dla mnie najlepsza
jest kiełbasa śląska),
te 3 punkty to tradycyjny przepis, warstwy 1-3 powtarza się aż wypełni się
cały garnek.
Najlepiej jak na wierzchu jest warstwa ziemniaków a na to położone są
plastry boczku.
Na samą górę układa się liść białej kapusty, czasami też kładzie się
pergamin i dokręca się pokrywkę, i garnek wstawia się w ognisko - a
właściwie najlepiej w rozgarnięty mocno żarzący się popiół, 30 - 40 min i
gotowe.

U mnie w domu ten przepis funkcjonował i funkcjonuje do dziś w wersji
zmodyfikowanej a dodane zostały jeszcze inne warzywa (na pewno nie może to
być ani papryka ani pieczarki), tzn.

Ułożyć warstwę:
1. ziemniaków, posypać solą i pieprzem ziołowym,
2. kilka plasterków cieniutko pokrojonego surowego czerwonego buraka (3- 4
plasterki nie więcej),
3. warstwę pokrojonej w piórka cebuli,
4. warstwę pokrojonej w talarki marchewki,
5. plasterki pokrojonej w talarki pietruszki
6. warstwę pokrojonej w plasterki cienkiej kiełbasy (jak dla mnie najlepsza
jest kiełbasa śląska),

warstwy 1-6 powtarza się aż wypełni się cały garnek.
Najlepiej jak na wierzchu jest warstwa ziemniaków a na to położone są
plastry boczku.
Na górę wkłada się liść białej kapusty, czasami też kładzie się biały
pergamin i dokręca się pokrywkę, i garnek wstawia się w ognisko -a właściwie
najlepiej w rozgarnięty mocno żarzący się popiół, 30 - 40 min i gotowe.

Po wyjęciu z ogniska należy wstrząsnąć garnkiem aby warstwy się wymieszały
(delikatnie), uwaga dopiero po zakończeniu pieczenia należy to zrobić !

Do prażonek/pieczonek podaje się kefir, maślankę, piwo to kiepski
pomysł -opinia nie jednego piwosza

Życzę smacznego i pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-11-29 18:41:21

Temat: Re: prażonki
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał
>
> Najlepiej jak na wierzchu jest warstwa ziemniaków a na to położone są
> plastry boczku.
> Na górę wkłada się liść białej kapusty, czasami też kładzie się biały
> pergamin i dokręca się pokrywkę, i garnek wstawia się w ognisko -a
właściwie
> najlepiej w rozgarnięty mocno żarzący się popiół, 30 - 40 min i gotowe.

Czy da się to przyrządzić w warunkach domowych, na kuchence lub
w piekarniku i bez tego specjalnego garnka?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-11-29 19:54:10

Temat: Re: prażonki
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Czy da się to przyrządzić w warunkach domowych, na kuchence lub
> w piekarniku i bez tego specjalnego garnka?
>

robiłam to kiedyś w dużej głębokiej patelni ze szczelną pokrywką na gazie.
Ale to nie wychodzi tak samo.
Mój mąz mówi że woli wersję z ogniska, ja też.
Trzeba samemu spróbowac zrobić to na dwa sposoby, a wtedy wyczuje się
różnicę.
Poza tym prażonki to nie tylko jedzenie, to rytuał przygotowania garnka,
zabawa przy ognisku, zapach palonych gałęzi itd ;-)

Pozdrawiam

Monika




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-11-29 19:57:28

Temat: Re: prażonki
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Alek pisze:
> Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał
>> Najlepiej jak na wierzchu jest warstwa ziemniaków a na to położone są
>> plastry boczku.
>> Na górę wkłada się liść białej kapusty, czasami też kładzie się biały
>> pergamin i dokręca się pokrywkę, i garnek wstawia się w ognisko -a
> właściwie
>> najlepiej w rozgarnięty mocno żarzący się popiół, 30 - 40 min i gotowe.
>
> Czy da się to przyrządzić w warunkach domowych, na kuchence lub
> w piekarniku i bez tego specjalnego garnka?

Teoretycznie tak, praktycznie to bedzie cos innego.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

prosba o przepis -gazeta Viva
barszcz wigilijny
na śnieg
Re: WESZKA
Dania dla kobiety w ciazy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »