From: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <fijot0$8qn$1@node1.news.atman.pl> <4...@n...home.net.pl>
<fikbvo$che$1@news.onet.pl>
Subject: Re: prażonki
Date: Thu, 29 Nov 2007 09:18:23 +0100
Lines: 70
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
NNTP-Posting-Host: 213.158.197.84
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1196324309 213.158.197.84 (29 Nov 2007 09:18:29 +0100)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: KOPLAN
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306580
Ukryj nagłówki
> > > czy mozna do prazonek dodac papryke albo pieczarki, probowal ktos?
> >
> > jadłam coś takiego u znajomych i uważam, że wszelkie takie modyfikacje
> to
> > pomyłka,
> > dodatek mięsa królika/kurczaka tak samo,
>
> Czy prażonka to to samo co pieczonka?
> Mogę prosić o ten klasyczny przepis?
>
W moich rodzinnych stronach (jura krakowsko-częstochowska) te dwie nazwy
funkcjonowały jako określenie tej samej potrawy.
Przepis:
Garnek żeliwny na nożkach z dokręcaną pokrywką, natrzeć margaryną (masło
odpada, smalec też), wyłożyć ścianki plastrami boczku.
Obrane ziemniaki pokroić w grube plastry, mozna też zapełnić garnek obranymi
całymi małymi ziemniakami - a na pewno pierwszą warstwę najlepiej zrobić z
całych małych ziemniaków.
Ziemniaki nie mogą być młode, ani takie które się szybko rozgotowują.
Ułożyć warstwę:
1. ziemniaków, posypać solą i pieprzem ziołowym (żadne majeranki i inne
przyprawy, tylko sól i pieprz ziołowy),
2. warstwę pokrojonej w piórka cebuli,
3. warstwę pokrojonej w plasterki cienkiej kiełbasy (jak dla mnie najlepsza
jest kiełbasa śląska),
te 3 punkty to tradycyjny przepis, warstwy 1-3 powtarza się aż wypełni się
cały garnek.
Najlepiej jak na wierzchu jest warstwa ziemniaków a na to położone są
plastry boczku.
Na samą górę układa się liść białej kapusty, czasami też kładzie się
pergamin i dokręca się pokrywkę, i garnek wstawia się w ognisko - a
właściwie najlepiej w rozgarnięty mocno żarzący się popiół, 30 - 40 min i
gotowe.
U mnie w domu ten przepis funkcjonował i funkcjonuje do dziś w wersji
zmodyfikowanej a dodane zostały jeszcze inne warzywa (na pewno nie może to
być ani papryka ani pieczarki), tzn.
Ułożyć warstwę:
1. ziemniaków, posypać solą i pieprzem ziołowym,
2. kilka plasterków cieniutko pokrojonego surowego czerwonego buraka (3- 4
plasterki nie więcej),
3. warstwę pokrojonej w piórka cebuli,
4. warstwę pokrojonej w talarki marchewki,
5. plasterki pokrojonej w talarki pietruszki
6. warstwę pokrojonej w plasterki cienkiej kiełbasy (jak dla mnie najlepsza
jest kiełbasa śląska),
warstwy 1-6 powtarza się aż wypełni się cały garnek.
Najlepiej jak na wierzchu jest warstwa ziemniaków a na to położone są
plastry boczku.
Na górę wkłada się liść białej kapusty, czasami też kładzie się biały
pergamin i dokręca się pokrywkę, i garnek wstawia się w ognisko -a właściwie
najlepiej w rozgarnięty mocno żarzący się popiół, 30 - 40 min i gotowe.
Po wyjęciu z ogniska należy wstrząsnąć garnkiem aby warstwy się wymieszały
(delikatnie), uwaga dopiero po zakończeniu pieczenia należy to zrobić !
Do prażonek/pieczonek podaje się kefir, maślankę, piwo to kiepski
pomysł -opinia nie jednego piwosza
Życzę smacznego i pozdrawiam
Monika
|