| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-03 21:33:26
Temat: Re: problem - ciasto opada :-(Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek" <m...@s...waw.pl> napisał w
wiadomości news:pan.2005.11.03.20.27.10.676514@sgh.waw.pl...
> On Thu, 03 Nov 2005 20:51:13 +0100, Alex wrote:
>
> Zasadniczo zacznij od podania przepisu według którego robisz.
Oto on:
1kg mąki
3-4 paczki otrąb pszennych
1 czubata łyzka soli
1 litr dość ciepłej wody
3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych
1 łyzka cukru
garść nasion słonecznika
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
po 1 łyżce majeranku, oregano, kminku i czarnuszki
Drożdże rozczynić z cukrem i połową szklanki ciepłej wody. Wszystkie suche
produkty - mąkę, sól, otręby, ziarna, orzechy i zioła wymieszać razem, wlać
wyrośnięte drożdże oraz 1 litr wody. Mieszać ok 5 minut, przełozyć do
wysmarowanej masłem formy. Piec godzinę, po czym jeśli wierzch się
nadmiernie przypieka - nakryć kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 50
minut.
Dodam od siebie, bo w przepisie nie podano (a przepis ten cytuję z dodatku
"Polityki"), ze chleb ten piekę w temp. 200-220st. Nie wiem... za niska, a
może wręcz przeciwnie... za wysoka temperatura?....
???
Jakiś inny powód?
Alexandra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-04 07:50:37
Temat: Re: problem - ciasto opada :-(
> Dodam od siebie, bo w przepisie nie podano (a przepis ten cytuję z dodatku
> "Polityki"), ze chleb ten piekę w temp. 200-220st. Nie wiem... za niska, a
> może wręcz przeciwnie... za wysoka temperatura?....
> ???
> Jakiś inny powód?
>
Z temperaturą raczej wszystko jest w porządku.
Czy ciasto z 1 kg mąki i podobnej ilości otrąb pieczesz w jednej dużej
formie?
Jakoś dużo tych składników, może jakbyś rozdzieliła to ciasto na 3-4
keksówki to chleb miałby większą mozliwość dobrze wyrosnąć?
Jest gdzieś forum dyskusyjne o chlebie, użytkownicy specjalizują się w
domowym wypieku chleba, może ktoś z nich zna ten przepis?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-04 15:48:36
Temat: Re: problem - ciasto opada :-(drożdże - 30-40 g - maksymalnie
płyny (mleko i woda) - 800-900 ml ( robienie rozczynu drożdżowego na mleku
można sobie darować)
cukier - usunąć z przepisu (niepotrzebny pokarm dla drożdży)
dodatki sypkie (orzechy, płatki, itd) zalać odrobiną wrzątku (z tych
800-900ml) i zostawić na 1/2 godziny, zamiesić ciasto (jakieś 10-15 minut, a
nie 5), pozostawić na 15-20 minut, podzielić na porcje, przełożyć do foremek
lub koszyczków rozrostowych, przykryć wilgotną ściereczką i dać mu święty
spokój na jakąś godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Posmarować delikatnie wodą i umieścić w piekarniku nagrzanym do 220-230
stopni, piec w zależności od rozmiaru bochenków 40-60 minut. Pod koniec
wyjąć chlebki, jeszcze raz przesmarować wodą i jeszcze na chwilę do pieca.
Foremki lepiej wysmarować olejem, a nie masłem (bardziej odporny na
temperaturę)
pozdrawiam
Grzegorz Wojcik
www.mieszanki.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |