Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: problem - ciasto opada :-(

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: problem - ciasto opada :-(

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-03 21:33:26

Temat: Re: problem - ciasto opada :-(
Od: "Alex" <w...@s...pl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek" <m...@s...waw.pl> napisał w
wiadomości news:pan.2005.11.03.20.27.10.676514@sgh.waw.pl...
> On Thu, 03 Nov 2005 20:51:13 +0100, Alex wrote:
>
> Zasadniczo zacznij od podania przepisu według którego robisz.

Oto on:
1kg mąki
3-4 paczki otrąb pszennych
1 czubata łyzka soli
1 litr dość ciepłej wody
3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych
1 łyzka cukru
garść nasion słonecznika
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
po 1 łyżce majeranku, oregano, kminku i czarnuszki

Drożdże rozczynić z cukrem i połową szklanki ciepłej wody. Wszystkie suche
produkty - mąkę, sól, otręby, ziarna, orzechy i zioła wymieszać razem, wlać
wyrośnięte drożdże oraz 1 litr wody. Mieszać ok 5 minut, przełozyć do
wysmarowanej masłem formy. Piec godzinę, po czym jeśli wierzch się
nadmiernie przypieka - nakryć kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 50
minut.

Dodam od siebie, bo w przepisie nie podano (a przepis ten cytuję z dodatku
"Polityki"), ze chleb ten piekę w temp. 200-220st. Nie wiem... za niska, a
może wręcz przeciwnie... za wysoka temperatura?....
???
Jakiś inny powód?

Alexandra


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-04 07:50:37

Temat: Re: problem - ciasto opada :-(
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dodam od siebie, bo w przepisie nie podano (a przepis ten cytuję z dodatku
> "Polityki"), ze chleb ten piekę w temp. 200-220st. Nie wiem... za niska, a
> może wręcz przeciwnie... za wysoka temperatura?....
> ???
> Jakiś inny powód?
>

Z temperaturą raczej wszystko jest w porządku.
Czy ciasto z 1 kg mąki i podobnej ilości otrąb pieczesz w jednej dużej
formie?
Jakoś dużo tych składników, może jakbyś rozdzieliła to ciasto na 3-4
keksówki to chleb miałby większą mozliwość dobrze wyrosnąć?
Jest gdzieś forum dyskusyjne o chlebie, użytkownicy specjalizują się w
domowym wypieku chleba, może ktoś z nich zna ten przepis?

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-04 15:48:36

Temat: Re: problem - ciasto opada :-(
Od: "Grzegorz Wójcik" <g...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

drożdże - 30-40 g - maksymalnie
płyny (mleko i woda) - 800-900 ml ( robienie rozczynu drożdżowego na mleku
można sobie darować)
cukier - usunąć z przepisu (niepotrzebny pokarm dla drożdży)
dodatki sypkie (orzechy, płatki, itd) zalać odrobiną wrzątku (z tych
800-900ml) i zostawić na 1/2 godziny, zamiesić ciasto (jakieś 10-15 minut, a
nie 5), pozostawić na 15-20 minut, podzielić na porcje, przełożyć do foremek
lub koszyczków rozrostowych, przykryć wilgotną ściereczką i dać mu święty
spokój na jakąś godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Posmarować delikatnie wodą i umieścić w piekarniku nagrzanym do 220-230
stopni, piec w zależności od rozmiaru bochenków 40-60 minut. Pod koniec
wyjąć chlebki, jeszcze raz przesmarować wodą i jeszcze na chwilę do pieca.
Foremki lepiej wysmarować olejem, a nie masłem (bardziej odporny na
temperaturę)

pozdrawiam
Grzegorz Wojcik
www.mieszanki.pl





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przekąska wyszła mi pyszna :-)
problem - ciasto opada :-(
Piekarz zapomniał -niesłony chleb
ile proszku? (twarogowe ciasto pod jablka)
[allegro] Kubek do przyżądzania cappuccino

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »