Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Alex" <w...@s...pl.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem - ciasto opada :-(
Date: Thu, 3 Nov 2005 22:33:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <dkdvng$7h8$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cez159.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1131053616 7720 83.30.201.159 (3 Nov 2005 21:33:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Nov 2005 21:33:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251730
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek" <m...@s...waw.pl> napisał w
wiadomości news:pan.2005.11.03.20.27.10.676514@sgh.waw.pl...
> On Thu, 03 Nov 2005 20:51:13 +0100, Alex wrote:
>
> Zasadniczo zacznij od podania przepisu według którego robisz.
Oto on:
1kg mąki
3-4 paczki otrąb pszennych
1 czubata łyzka soli
1 litr dość ciepłej wody
3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych
1 łyzka cukru
garść nasion słonecznika
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
po 1 łyżce majeranku, oregano, kminku i czarnuszki
Drożdże rozczynić z cukrem i połową szklanki ciepłej wody. Wszystkie suche
produkty - mąkę, sól, otręby, ziarna, orzechy i zioła wymieszać razem, wlać
wyrośnięte drożdże oraz 1 litr wody. Mieszać ok 5 minut, przełozyć do
wysmarowanej masłem formy. Piec godzinę, po czym jeśli wierzch się
nadmiernie przypieka - nakryć kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 50
minut.
Dodam od siebie, bo w przepisie nie podano (a przepis ten cytuję z dodatku
"Polityki"), ze chleb ten piekę w temp. 200-220st. Nie wiem... za niska, a
może wręcz przeciwnie... za wysoka temperatura?....
???
Jakiś inny powód?
Alexandra
|