Data: 2005-11-03 21:33:26
Temat: Re: problem - ciasto opada :-(
Od: "Alex" <w...@s...pl.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek" <m...@s...waw.pl> napisał w
wiadomości news:pan.2005.11.03.20.27.10.676514@sgh.waw.pl...
> On Thu, 03 Nov 2005 20:51:13 +0100, Alex wrote:
>
> Zasadniczo zacznij od podania przepisu według którego robisz.
Oto on:
1kg mąki
3-4 paczki otrąb pszennych
1 czubata łyzka soli
1 litr dość ciepłej wody
3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych
1 łyzka cukru
garść nasion słonecznika
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
po 1 łyżce majeranku, oregano, kminku i czarnuszki
Drożdże rozczynić z cukrem i połową szklanki ciepłej wody. Wszystkie suche
produkty - mąkę, sól, otręby, ziarna, orzechy i zioła wymieszać razem, wlać
wyrośnięte drożdże oraz 1 litr wody. Mieszać ok 5 minut, przełozyć do
wysmarowanej masłem formy. Piec godzinę, po czym jeśli wierzch się
nadmiernie przypieka - nakryć kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 50
minut.
Dodam od siebie, bo w przepisie nie podano (a przepis ten cytuję z dodatku
"Polityki"), ze chleb ten piekę w temp. 200-220st. Nie wiem... za niska, a
może wręcz przeciwnie... za wysoka temperatura?....
???
Jakiś inny powód?
Alexandra
|