Data: 2005-11-04 15:48:36
Temat: Re: problem - ciasto opada :-(
Od: "Grzegorz Wójcik" <g...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
drożdże - 30-40 g - maksymalnie
płyny (mleko i woda) - 800-900 ml ( robienie rozczynu drożdżowego na mleku
można sobie darować)
cukier - usunąć z przepisu (niepotrzebny pokarm dla drożdży)
dodatki sypkie (orzechy, płatki, itd) zalać odrobiną wrzątku (z tych
800-900ml) i zostawić na 1/2 godziny, zamiesić ciasto (jakieś 10-15 minut, a
nie 5), pozostawić na 15-20 minut, podzielić na porcje, przełożyć do foremek
lub koszyczków rozrostowych, przykryć wilgotną ściereczką i dać mu święty
spokój na jakąś godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Posmarować delikatnie wodą i umieścić w piekarniku nagrzanym do 220-230
stopni, piec w zależności od rozmiaru bochenków 40-60 minut. Pod koniec
wyjąć chlebki, jeszcze raz przesmarować wodą i jeszcze na chwilę do pieca.
Foremki lepiej wysmarować olejem, a nie masłem (bardziej odporny na
temperaturę)
pozdrawiam
Grzegorz Wojcik
www.mieszanki.pl
|