« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-30 20:27:39
Temat: Re: problem serowy pl->deMonika Biermann wrote:
> Moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze. Problem w tym, ze w Niemczech nie
> dostane ser bialego w konsystencji takiej jak w Polsce. Tu mamy cos
> takiego jak gzika. Ok, moglabym to odsaczyc, ale brakuje mi jakos cegiel
> (tak robi moj tato przy wyrobie sera koziego). Probowalam kiedys tak
> recznie, ale pozniej nie starczalo Mobilatu na bole miesni.
> Wie kto moze jak ten polski bialy ser przeliczac na niemiecki Quark?
zależy do czego ci to potrzebne. Możesz kupić Schichtkäse i odsączyć na
sitku, najbardziej odpowiada polskiemu serowi. Ja robię np. pierogi na
normalnym Quarku i jakoś uchodzą w praniu, na Schichtkäse są lepsze, ale
też trochę drożej wychodzi. Do sernika możesz z powodzeniem wziąć Quark
1:1.
W razie co, cegły kupisz w najbliższym Obi albo Praktikerze ;-)
Pozdrowienia z Berlina, 120km od Słubic.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-30 20:45:55
Temat: problem serowy pl->deMoze znajdzie sie ktos kto mi pomoze. Problem w tym, ze w Niemczech nie
dostane ser bialego w konsystencji takiej jak w Polsce. Tu mamy cos takiego
jak gzika. Ok, moglabym to odsaczyc, ale brakuje mi jakos cegiel (tak robi
moj tato przy wyrobie sera koziego). Probowalam kiedys tak recznie, ale
pozniej nie starczalo Mobilatu na bole miesni.
Wie kto moze jak ten polski bialy ser przeliczac na niemiecki Quark?
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 14:42:23
Temat: Re: problem serowy pl->de> Moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze.
dzien dobry..... raczej nie pomoge, ale cos mi sie przypomnialo. Bylam
kiedys w Berlinie i w sklepie z artykulami elektronicznymi prowadzonym przez
Polaka, widzialam ulotke po polsku reklamujaca miedzy innymi sklep spozywczy
w Berlinie, gdzie mozna dostac " normalny bialy ser". Bardzo mnie rozbawilo
to okreslenie, dlatego zapamietalam. Czyli jesli mieszkasz w Berlinie, mozna
gdzies taki ser dostac.
-mirka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 16:19:57
Temat: Re: problem serowy pl->de
"Lipinska Miroslawa" <m...@p...info> schrieb im Newsbeitrag
news:007601c2f793$329872a0$1600029e@pzm.bi...
> > Moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze.
>
> dzien dobry..... raczej nie pomoge, ale cos mi sie przypomnialo. Bylam
> kiedys w Berlinie i w sklepie z artykulami elektronicznymi prowadzonym
przez
> Polaka, widzialam ulotke po polsku reklamujaca miedzy innymi sklep
spozywczy
> w Berlinie, gdzie mozna dostac " normalny bialy ser". Bardzo mnie
rozbawilo
> to okreslenie, dlatego zapamietalam. Czyli jesli mieszkasz w Berlinie,
mozna
> gdzies taki ser dostac.
> -mirka
Owszem w niektorych miastach sa prowadzone polskie sklepy , a wiec bialy
ser, slodycze i inne polskie wyroby mozna kupic.Osobiscie do sernikow
wystarcza mi Quark, do pierogow Schichtkäse.
Ilona z Dortmundu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 16:57:50
Temat: Re: problem serowy pl->deDzieki za odpowiedzi!
Maz znal Schichtkäse i nic mi o tym nie powiedzial!
Monika
"Monika Biermann" <m...@g...de> schrieb im Newsbeitrag
news:b67l0l$ulu$02$1@news.t-online.com...
> Moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze. Problem w tym, ze w Niemczech nie
> dostane ser bialego w konsystencji takiej jak w Polsce. Tu mamy cos
takiego
> jak gzika. Ok, moglabym to odsaczyc, ale brakuje mi jakos cegiel (tak robi
> moj tato przy wyrobie sera koziego). Probowalam kiedys tak recznie, ale
> pozniej nie starczalo Mobilatu na bole miesni.
> Wie kto moze jak ten polski bialy ser przeliczac na niemiecki Quark?
> Monika
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 07:54:34
Temat: Re: problem serowy pl->de
>>Moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze. Problem w tym, ze w Niemczech nie
>>dostane ser bialego w konsystencji takiej jak w Polsce. Tu mamy cos
>
> takiego
>
>>jak gzika. Ok, moglabym to odsaczyc, ale brakuje mi jakos cegiel (tak robi
>>moj tato przy wyrobie sera koziego). Probowalam kiedys tak recznie, ale
>>pozniej nie starczalo Mobilatu na bole miesni.
>>Wie kto moze jak ten polski bialy ser przeliczac na niemiecki Quark?
a Saupreiss, eigenbrötlerischer.
No to mu nie daj tych pierogów, sama zjedz.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |